Vitaliteit in Bedrijf: Attero's 'Schijf van Vijf'

De Werkgeversvereniging voor Energie en Nutsbedrijven (WENB) helpt werkgevers om hun medewerkers gezond, gemotiveerd en productief te kunnen laten werken. Een positieve, belonende aanpak helpt bij het creëren van urgentie rondom vitaliteit bij bedrijven: daarom is er een award ontstaan voor de Vitaalste Vakbedrijven. Werkgevers die zich het meest inspannen om de (mentale) vitaliteit van hun technisch personeel te stimuleren worden in het zonnetje gezet. Ook in 2024 zal deze award weer worden uitgereikt aan de twee koplopers onder de WENB-leden.

Alle bedrijven zijn op hun eigen manier met de vitaliteit van hun technische vakmensen bezig. Sommige bedrijven blinken uit op een bepaald vitaliteitsonderwerp, van omgaan met ongewenst gedrag tot hulp bij financieel inzicht. In deze serie interviewen we medewerkers over deze best practices zodat andere bedrijven kunnen leren hoe ze met deze uitdagingen om kunnen gaan. Vandaag: Attero over het bevorderen van gezond gedrag bij hun medewerkers.

Attero heeft samen met hun personeel de "Schijf van Vijf" ontwikkeld. Deze aanpak richt zich op verschillende onderdelen van vitaliteit. Aan de ene kant het bevorderen van fysieke en mentale gezondheid en aan de andere kant op leren en ontwikkelen. Attero lanceert elke twee tot drie maanden nieuwe en creatieve initiatieven op dit platform, zoals het aanbieden van lease-fietsen en het organiseren van boeiende pensioenbijeenkomsten, wat weer bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Het voordeel van de Schijf van Vijf is dat er per periode structureel gekeken kan worden welke onderwerpen meer aandacht nodig hebben.

Anne Marijke Baan, projectleider HR bij Attero, benadrukt dat hun vitaliteitsprogramma niet alleen bedoeld is om problemen op te lossen, maar vooral om hun medewerkers aan te moedigen om actief bezig te zijn met hun gezondheid en welzijn. “Het is een initiatief dat bedoeld is om betere keuzes rondom vitaliteit te promoten en er actief mee aan de slag te gaan”. Hoewel het meten van de effectiviteit van deze initiatieven uitdagend blijft, zijn er concrete resultaten die Attero kan volgen, zoals het gebruik van lease-fietsen. De focus ligt op het inspireren van gezonde keuzes en het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van het team.

De ‘Schijf van Vijf’ is ontwikkeld door de eigen medewerkers van Attero. In een Fit & Vitaal-project hebben 4 teams met een afvaardiging van leidinggevenden en medewerkers gewerkt aan ideeën op het gebied van vitaliteit. De ‘Schijf van Vijf’ was één van de opbrengsten en wordt nog steeds als kapstok voor vitaliteit binnen Attero gebruikt.

Anne Marijke: “Het is belangrijk dat de werknemers betrokken worden in dit gesprek, aangezien zij degenen zijn voor wie deze initiatieven worden ontworpen." Zo wordt er bijvoorbeeld aan hen gevraagd wat zij nodig hebben om vitaal te blijven. "Vanuit daar wordt er gekeken wat ervoor nodig is om dat te realiseren.” Hoewel niet elk idee uitvoerbaar is vanwege bijvoorbeeld regelgeving, wordt elk idee zorgvuldig onderzocht.

We bespreken ook het belang van het betrekken van medewerkers bij het ontwikkelen van vitaliteitsinitiatieven en het erkennen van de verschillen tussen kantoor- en productiemedewerkers in hun gezondheidskeuzes. Anne Marijke geeft aan dat een bottom-up aanpak vaak effectiever blijkt te zijn dan top-down besluitvorming. Des te meer reden om de input van medewerkers nog meer te benutten. Het is belangrijk om medewerkers te activeren door hen te betrekken. Dit gebeurd al, maar hier wordt de komende tijd nog meer op gefocust.

Attero laat zien dat ze uitblinken in het bevorderen van gezond gedrag bij hun medewerkers door een grote mate van betrokkenheid van hun medewerkers bij hun beleid te creëren. Waarin blinkt jouw organisatie op het gebied van vitaliteit uit?