Interview met genomineerde Matthijs (Ecorus Home B.V.)

Matthijs is genomineerd door meerdere collega's, voor de Slimste Handen van Amsterdam 2024!

Hij wordt de Willie Wortel van Ecorus genoemd, omdat hij altijd bezig is met innovaties bedenken en invoeren, zowel bij het ontwerpen als bij de praktische uitvoering van projecten. Hij neemt iedereen mee en weet iedereen te enthousiasmeren!

 Een collega zegt over Matthijs: ‘Matthijs heeft een ongelofelijk hart voor techniek maar ook voor de samenleving. Hij werkt keihard in Amsterdam om huurders bij woningcorporaties te voorzien van zonne-energie. Zodat ze net wat meer te besteden hebben elke maand. Dat doet hij door betrokken te zijn bij klanten maar ook door altijd voorkomend, geduldig en betrokken te zijn bij huurders!’

Matthijs, allereerst natuurlijk gefeliciteerd met alle nominaties! Wat dacht je toen je het hoorde?

Ja, dankjewel! Ik hou eigenlijk niet zo heel veel van die publiciteit, aangezien ik gewoon doe wat ik leuk vind. En dat is eigenlijk al genoeg, kunnen doen wat je leuk vindt. Maar uiteindelijk is het wel leuk dat mensen het ook erkennen en uitspreken wat ze ervan vinden. Dit is wel een ander niveau dan: “hey, lekker gewerkt vandaag!”

Zou je iets over jezelf willen vertellen?

Ik ben Matthijs, 31 jaar. Ik ben via via bij Ecorus binnengekomen. Binnen Ecorus plaatsen we zonnepanelen op sociale huurwoningen. Ik werk bij Ecorus Home, een van de business units. De andere business units doen grootzakelijke complexen en EPC houdt zich bezig met de grote zonnevelden. Wij doen eigenlijk kleine projecten maar wel met grote impact. Wij houden ons dus bezig met het voorzien van sociale huurwoningen van zonnepanelen. En daarmee ook voor de mensen die het eigenlijk het meest nodig hebben, het bereikbaar maken van duurzame energie. Zelf ben ik vooral betrokken bij de hoogbouwcomplexen. Dit zijn de gestapelde gebouwen, de grote flatgebouwen en speciale of complexe projecten.. Die probeer ik in goede banen te leiden.

Voordat ik bij Ecorus ben gaan werken heb ik chemie gestudeerd en een onderzoeksmaster  ‘Drug Innovation’ afgerond. Heel iets anders, maar in essentie zijn er wel overeenkomsten omdat het echt zit in het in kaart brengen van problemen en zoeken naar oplossingen. Ik vind het heel erg leuk om nieuwe dingen te leren en uit te zoeken. Dus een beetje autodidactisch dingen eigen maken en daar vervolgens in excelleren. En dat is wat ik bij Ecorus heb mogen doen en heel snel heb kunnen bereiken.

Volgens mij werk je nog niet zo heel lang bij Ecorus?

Sinds september een jaar, dus net anderhalf jaar. Ik ben heel tevreden met wat wij met z’n allen hebben neergezet en waar wij momenteel mee bezig zijn.Hoe ben je bij Ecorus terechtgekomen vanuit je chemische achtergrond?Ik heb tijdens mijn studie gewerkt bij Socius Wonen, een jongerenhuisvester in Utrecht. Een oud-collega van Socius Wonen benaderde mij of ik interesse had in een nieuwe uitdaging, hij wist wat ik leuk vond en Ecorus kon mij een mooie positie bieden. Dus hij vroeg:“Waarom kom je niet even bij ons werken? En dan kijk je hoe het bevalt?” En zie nu, ik werk er nog steeds met veel plezier!

Wat vind je het mooiste aan je beroep?

Het mooiste is dat ik complexe problemen kan oplossen en daadwerkelijk ook het bedrijf verder kan helpen. Als wij beleid op technische aspecten of processen willen verbeteren, dan is daar ruimte voor om hierin bij te dragen. Zo lever ik veel input voor de ‘One-pagers’ die wij publiceren naar onze installatiepartners. Hier is het natuurlijk belangrijk om te weten waar het over gaat. Vervolgens probeer ik door bewustwording mensen mee te krijgen. Dus niet zozeer met iets opleggen, maar vooral uitleggen waarom, zodat ze zelf ook begrijpen waarom iets op die manier moet.

Kan je een voorbeeld noemen van een complex probleem wat je dan tegenkomt?

Een concreet voorbeeld is natuurlijk het veilig werken op daken. Iedereen kent de verhalen wel van installateurs die van het dak vallen en dan ernstig gewond raken of niet meer thuis komen.Dat is iets wat in de zonnepanelen helaas te vaak fout gaat. Daarbij hebben we een constante discussie om zo veel mogelijk panelen te plaatsen, want dat is natuurlijk wat wij verkopen, maar wel met een zo veilig mogelijke situatie voor installateurs. Je wil eigenlijk vier meter van de rand van het dak blijven, maar dan kan je nauwelijks een paneel plaatsen. Dus daar moeten we een middenweg in vinden. Hoe kan je het wel veilig doen maar toch zoveel mogelijk plaatsen? Met dit soort discussies hou ik me bezig. Dus vooral het plaatsen moet veilig, maar vervolgens wil je ook op de lange termijn kijken hoe je het onderhoud ook nog veilig blijft doen. Want je zou wel een heel gebouw in de steigers kunnen zetten, maar dat is natuurlijk als er een paneel een keer kapot is, wil je niet weer het hele gebouw in de steigers moeten zetten.

Waar krijg jij energie van in je werk?

Ik krijg het meeste energie van mijn collega’s op weg helpen. Nieuwe dingen uitdenken en dat vervolgens in de praktijk brengen. Buiten de gebaande paden mogen denken om zo verandering voor elkaar te krijgen.

Hoe verloopt de samenwerking met je collega's?

Heel goed. Ze weten me te vinden bij problemen en ze weten dat ik klaar sta om hen te helpen. Aan de andere kant trek ik andere mensen aan de mouw als ik hulp ergens bij nodig heb, of om de werklast te kunnen verlichten Iedereen staat altijd klaar voor elkaar en wil elkaar helpen. Samen maken we de projecten en werken we samen naar een mooi resultaat. Dus dat vind ik heel leuk aan Ecorus, de korte lijntjes en iedereen die op elk moment voor je klaar staat!

Wanneer voel jij je gewaardeerd in je functie?

Als mensen vertellen dat ze naar mij toe komen als ze met een probleem zitten. Dat ze liever even een half uurtje wachten en dat jij ze te woord kan staan dan dat ze iemand anders moeten lastigvallen om sneller te worden geholpen. Zo zeggen collega’s dat ook: “Ik wacht liever even dat half uur zodat jij me kan helpen, maar dan weet ik in ieder geval dat ik gelijk goed geholpen word.”

Een van de redenen waarom we de Slimste Handen van Amsterdam organiseren is dat we het idee hebben dat er te weinig waardering is voor technische vakmensen. Hoe kijk jij daarnaar?

Ik denk dat in veel sectoren te weinig waardering voor werknemerswelzijn. Alles wordt als vanzelfsprekend gezien, alsof alles er bij hoort. Maar ook zeker op het technische vlak speelt dit probleem.. Iedereen moet de aandacht krijgen die zij verdienen.

Heb je nog ambities voor de toekomst?

Ik zou heel graag verder willen in de energietransitie. Nu ben ik dan vooral bezig met zonnepanelen, maar dat is een kleine schakel van de hele oplossing. We zitten natuurlijk in de energietransitie waarbij er meer mogelijk is. Dat zou wel een uitdaging zijn die ik graag aan zou willen gaan. Om daar ook verder over na te denken en met ‘out-of-the-box’ ideeën te komen en niet steeds het reeds bekende pad te willen bewandelen. Want ik denk dat je juist met nieuwe ideeën het meeste voor elkaar kan krijgen, alleen moet je het wel durven proberen om ook echt de verandering voor elkaar te krijgen.

Wat maakt jouw werk uitdagend?

De hoogbouwcomplexen maken mijn werk uitdagend, elk complex is anders. In principe leggen we overal panelen, maar de regio, vorm, hoogte en aansluiting van het gebouw maakt het elke keer anders. We gebruiken bijvoorbeeld soms de lift-voeding om panelen op aan te sluiten zodat we minder kabel nodig hebben, als deze toch al aanwezig is in het gebouw. Er zijn heel veel randvoorwaarden nodig om een project te laten uitvoeren, die wel allemaal heel erg belangrijk zijn en een invloed hebben op de daadwerkelijke uitvoering. Het is dus nooit copy-paste in mijn werk, zoals soms wordt gedacht.

Waar ben je het meest trots op in je werk tot nu toe?

Het hoogbouwproces. Toen ik net begon was dat een beetje een ondergeschoven kindje. Ik ben daar ingerold als project engineer en uitvoerder. Vervolgens ben ik verder gegroeid naar projectleider hoogbouw. We hebben dus een hoogbouwafdeling opgezet. Daar werken we nu dan met twee mensen. Ik vind het heel tof om daar mee bezig te zijn en om echt dat proces op te zetten en we zien daar ook zeker vooruitgang in. Je merkt het verschil, dus dat is mooi. We bouwen aan een mooi proces om de hoogbouwcomplexen nog beter voor te bereiden en begeleiden.

Raad je mensen aan om hetzelfde werk te gaan doen als jij?

Ja, zeker. Het is gewoon nooit hetzelfde. Elke dag is anders. Er wordt constant gevraagd naar jouw expertise en om met collega's mee te denken of mee te helpen. Je krijgt heel veel mogelijkheden om dat te doen waarvan jij vindt dat er behoefte ligt. De eigen inbreng daarin is gewoon een enorme vrijheid die in ieder geval voor mij heel belangrijk is om voldoening uit mijn werk te halen. Dus zeker, ik moedig iedereen aan om bij Ecorus te komen werken als je echt impact wil maken in de maatschappij (waar het het meeste nodig is!).

Wat zou je willen meegeven aan de toekomstige generatie technische vakmensen?

Doe vooral wat je leuk vindt en ben niet bang om nieuwe dingen te proberen. Je moet vooral doen waar je achter staat. Dat is wat ik zelf ook doe. Dus je moet vooral doen wat je leuk vindt en dat maakt het leven een heel stuk makkelijker.