• Samen werken aan robotisering

 • Door robotisering gaat veel werk gigantisch veranderen. Hoe kunnen we zorgen dat we van elkaar leren en kennis delen? En hoe kunnen we degenen die robotisering ondergaan, zoveel mogelijk bij deze ontwikkeling betrekken?

   

  Om samen te werken aan de innovatie die uit robotisering voortkomt zijn er CrossOvers over robotisering. Zowel young professionals als technici van verschillende energie- en nutsbedrijven hebben zich de afgelopen jaren op dit vraagstuk gestort.

  Najaar 2015

  In het najaar van 2015 is er een groep young professionals van onder andere Alliander, Kabel Noord en Brabant Water aan de slag gegaan met de vraag: hoe kunnen robots het werk van monteurs verlichten?

   

  Deze CrossOver was vooral onderzoekend en conceptualiserend. De deelnemers aan deze CrossOver hebben twee concepten uitgewerkt, het krachtpak (op de afbeelding links) en de administratieve robot Crossje en een aantal monteurs geïnterviewd.

 • Een filmpje van een van de conceptrobots uit de CrossOverAcademy:

  de administratieve robot Crossje.

 • De technici zelf aan zet:

  Van het concept 'krachtpak' naar prototype 'Smart Shoulder'

  Voorjaar 2017

  Na de CrossOverAcademy is een groep van technici in de TechCrossOver concreet aan de slag gegaan om te kijken of ze het abstracte concept van het krachtpak ook daadwerkelijk konden omzetten in iets dat werkt voor henzelf en hun collegatechnici. Technici van Alliander, Brabant Water, Cogas, Evides en Waterbedrijf Groningen gingen aan de slag met het maken van prototypes en het doen van onderzoek.

  Voorwaarden slimme kleding

  Uiteindelijk bleek uit het onderzoek van de technici van de verschillende bedrijven dat een slim robotpak aan de volgende voorwaarden moest voldoen:

  • Veiligheid staat op nummer 1: het pak moet het werk veiliger maken
  • Gezondheid: het pak moet hen helpen zwaar werk op een gezonde manier te verrichten.
  • Maar het belangrijkst, het moet makkelijk te dragen zijn.

  Zodra aan die voorwaarden voldaan kon worden bleek ruim 90% van de technici enthousiast. Daarom besloten de technici het pak door te ontwikkelen. En aan het eind van het traject presenteerden ze op een zonnige slotbijeenkomst bij Alliander de 'Smart Shoulder'.

 • Onthulling van de Smart Shoulder

  18 mei bij Alliander

 • Ervaringen van de technici

  In de test- en ontwikkelfase van de Smart Shoulder

  Laurent

  Brabant Water

  "het moet comfortabel zijn om te dragen en dit is een heel licht vestje, dat zit gewoon lekker. Ik kan me hier goed in bewegen. Het automatisch bijlichten is voor mij heel praktisch tijdens het werken. Achterin mijn busje gaat het lampje namelijk vanzelf uit”.

  Gerard

  Ziggo

  "Ik denk dat houding correctie echt kan helpen om gezonder te werken."

 • De Smart Shoulder gaat nu ook echt in productie genomen worden

Alle berichten
×