• De materiaal & calamiteit app

  De juiste keuze in elke situatie!

 • Focus

  Met welk materiaal hebben wij als monteur te maken en wat moeten we doen in het geval van een calamiteit?

  Hoe kun je als monteur snel en eenvoudig meer te weten komen over materiaalsoorten die door je eigen of andere nutsbedrijven worden gebruikt? Het team 'Materiaalkennis' van TechCrossOver najaar 2017 heeft een application uitgedacht die inzicht kan geven in materialen en ondersteuning kan bieden bij calamiteiten. Met calamiteiten worden schades aan ondergrondse infra tijdens graafwerkzaamheden bedoeld.

 • Het Proces

  Hoe is het team te werkt gegaan?

  1

  Ambitie

   

  2

  Behoefteonderzoek

   

  3

  Realisatie

   

 • Ambitie

  De monteurs zijn aan de slag gegaan met de vraag: hoe kunnen wij beschikken over parate kennis van het 'materiaal' waarmee we werken en wat we gedurende het werk tegenkomen. Om dit brede thema aan te vliegen zijn belemmeringen en ambities opgeschreven. De conclusie was al snel dat de monteurs allemaal met het 'netwerk in de grond' te maken hebben en dat de diverse disciplines elkaar in dit netwerk vaak tegenkomen. Naast dat vaker de samenwerking kan worden opgezocht bleek het ook prettig te zijn om meer te weten van materialen van de ‘concullega' en andere disciplines. Zodat je voornamelijk bij gevaarlijke situaties snel inzicht krijgt in de eerste stappen die je moet ondernemen.

  Behoefteonderzoek

  Tussen de eerste en tweede bijeenkomst heeft het team in de eigen organisaties onderzoek gedaan. Zij hebben gesprekken gevoerd met stakeholders en deskundigen. Ook zijn de bestaande systemen bekeken op reeds handige en toepasbare functionaliteiten. Met de vergaarde input zijn ook collega’s betrokken.

  Realisatie

  Met de input en eigen ervaringen die het team heeft opgedaan is een app uitgedacht. Met deze app kunnen snel materialen worden opgezocht en de app helpt om bij calamiteiten het 'juiste' te doen. Bij invoer kunnen onmiddellijk de gegevens van de melder, de locatie, het soort calamiteit (d.m.v. een foto) en het eventuele klicnummer vastgelegd worden. Zo kunnen er doeltreffend vervolgstappen gemaakt worden en achteraf is duidelijk te zien hoe de calamiteit is ontstaan en hoe eventuele schades verrekend kunnen worden.

 • Deze app is een mooie innovatie om het werkplezier van monteurs te vergroten, de efficiency van nutsbedrijven te verbeteren en de dienstverlening naar de klant te optimaliseren.

 • Ontmoet het team

  Team Materiaalkennis TechCrossOver, najaar 2017

  V.l.n.r.

   

  Adrie verhoeven (Brabant Water)

   

  Peter van Houwelingen (Oasen)

   

  Sytse Grijpstra (WMD)

   

  Erwin Witte (Alliander)

   

  Steven Knuif (Cogas)

   

  Mark de Wit (Ziggo)

   

  Pieter van Beusekom (Teambegeleider CrossOver)

 • Interview Adrie Verhoeven

  Wat heeft Adrie (Brabant Water) van CrossOver geleerd?

  Waarom heb jij aan CrossOver meegedaan?

  Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen, dus toen ik de oproep van CrossOver zag op ons intranet heb ik me aangemeld. Ik moet zeggen dat het heel anders was dan ik had verwacht. Ik dacht dat we meer in zouden gaan op nieuwe technieken en materialen, maar we zijn dus zelf aan de slag gegaan met een vraagstuk. Dit was voor mij dus even omschakelen, maar hoe langer ik in het project zit hoe leuker ik het vind.


  Wat vond je leuk aan CrossOver?

  We kwamen met monteurs bijeen vanuit alle hoeken van het land en je kent elkaar totaal niet. Het is dus even aftasten en aan elkaar wennen, maar met elke bijeenkomst leer je elkaar beter kennen. Ik heb veel geleerd van de andere jongens en hoe zij binnen hun organisaties werken. Bij elke bijeenkomst hebben een kijkje in de keuken gekregen van een bedrijf binnen de sector. Zo leerde ik meer over gas, elektra en andere waterbedrijven. Het hoogtepunt voor mij was de rondleiding bij de 3D Makers Zone in Haarlem, daar waren we te gast bij PWN. Hoe ze hier bezig zijn met innovatie is echt mooi om te zien.

   

  Wat heb je over jezelf geleerd?

  Ik ben van mezelf niet iemand die graag voorop loopt of het voortouw neemt. Toch zou ik nu ook dingen binnen mijn bedrijf willen veranderen en dan heb ik veel aan de technieken en manier van werken die we bij CrossOver hebben geleerd. Ik weet nu hoe ik zoiets aan kan pakken en zou hier nu een eerste aanzet in willen geven. Hier ben ik dus wel in gegroeid.

   

  Wat zou je mee terug willen nemen naar je bedrijf?

  De app die wij hebben uitgedacht zou ik in een iets andere vorm ook in mijn werk kunnen gebruiken. Wij werken in een zelfsturend team van 5 personen en we zien elkaar niet vaak. Het is handig om van elkaar op de hoogte te blijven via een app en daarin alle gegevens en informatie op te kunnen slaan. Zo gaat de kennis die er is binnen het team niet verloren en kun je snel bepaalde informatie die je nodig hebt achterhalen. Een mooie uitdaging voor ons team om hiermee aan de slag te gaan!

 • Contact

  Wil je meer weten over de calamiteiten app? Neem contact met ons op!

Alle berichten
×