• FAQ TechCrossOver

  1. Wat is de TechCrossOver?

  De TechCrossOver is het ontwikkelprogramma voor technische vakmensen. Tijdens dit traject werken vakmensen aan vaardigheden die zij nodig hebben om effectief te kunnen samenwerken in hun team, maar ook met hun leidinggevende, binnen de organisatie en met klanten. Door vaardigheden als feedback geven en krijgen, in het openbaar spreken, raken zij enthousiast(er) over hun werk, zijn zij gemotiveerd doelen te bereiken én weten zij zich beter staande te houden in de steeds veranderende omstandigheden waarin zij werken.

  2. Hoe ziet het traject er uit?

  Het traject bestaat uit vier dagen. Tijdens deze dagen gaan de deelnemers -technische vakmensen en teamleiders- aan de slag met een voor hen relevant thema. Van tevoren kunnen zij een voorkeur voor een thema aangeven. Denk hierbij aan: ‘werk-privébalans, ‘omgaan met veranderingen in je werk’ of ‘begeleiden van zij-instromers’.


  Elke dag ontvangen wij de deelnemers bij een ander bedrijf, onze hosting partner. Gedurende deze dag geeft deze hosting partner een kijkje in hun keuken, waarin zij laten zien wat hun werk inhoudt. Dit maakt dat de deelnemers niet alleen inhoudelijk aan de slag gaan, maar zich ook kunnen laten inspireren door te kijken hoe het bij een andere organisatie gaat. Input die zij natuurlijk weer mee terug nemen naar hun werk.


  De laatste dag geeft elk team een eindpresentatie. Hierin delen zij de conclusies, resultaten, acties, producten wat zij ontwikkeld hebben gedurende het traject.

  3. Waarom de TechCrossOver?

  De laatste tijd is het regelmatig in het nieuws: technische vakmensen worden steeds belangrijker. Zij leveren een waardevolle bijdrage aan de energietransitie, het bouwen van voldoende woningen en het leefbaar houden van Nederland. Dit maakt het ook steeds belangrijker om technische vakmensen te binden, te boeien én te behouden.

   

  Samen met verschillende technische vakbedrijven richt de TechCrossOver zich al jaren op het binden, boeien en behouden van technische vakmensen. Wij geloven dat door de vaardigheden van technische vakmensen te verbeteren, je ze beter en duurzamer in kunt zetten. Je leert deze vaardigheden het beste met anderen, en door te doen: de TechCrossOver.

  4. Wat levert de TechCrossOver op?

  • Binding: met de TechCrossOver bind en waardeer je je technici. Waardering van hun werkgever gaat met 0,5 rapportcijfer omhoog
  • Werving: technici gaan anderen werven: ze spreken op feestjes en in hun netwerk positiever over het werk en de werkgever
  • Ontwikkeling: tijdens de TechCrossOver ontwikkelen technische vakmensen hun leiderschapsvaardigheden zoals samenwerken, flexibiliteit en klantgerichtheid. Op een manier die past bij technici: door te doen
  • Netwerk: de deelnemer neemt een kijkje in de keuken bij toffe bedrijven en leert andere technische vakmensen kennen, deze inspiratie nemen zij natuurlijk weer mee naar hun werk

  5. Wat leer je in dit traject?

  Technische vakmensen ontwikkelen hun blik naar buiten en werken gezamenlijk aan een actueel thema. Ze werken aan de volgende skills:

  1. Klantgerichtheid
  2. Flexibiliteit (aanpassingsvermogen)
  3. Anderen iets leren (didactisch vermogen)
  4. Samenwerken
  5. Het visitekaartje van de organisatie zijn (representativiteit)
  6. Plannen & Organiseren 
  7. Sociale & Communicatieve vaardigheden

  6. Voor wie is de TechCrossOver?

  Deelnemers zijn technische vakmensen, ze werken net zo goed met hun hoofd en handen.

  Daarnaast zijn er ook teams voor teamleiders van technische vakmensen. Vraag per mail meer informatie aan.

  7. Hoe word ik Hosting Partner?

  Technische bedrijven die echt iets kunnen laten zien aan technische vakmensen van andere bedrijven kunnen Hosting Partner worden. Bovendien moet er ruimte zijn om circa 35-40 mensen te ontvangen in één grote ruimte, maar ook in 4-5 verschillende subruimten. We zijn altijd op zoek naar mooie technische locaties! Heb je interesse? Laat dat ons even per mail weten.

  8. Tot wanneer kan ik mijn deelnemers inschrijven?

  De TechCrossOver vindt tweemaal per jaar plaats. Heb je interesse, laat dat hier weten, dan nemen wij contact met je op.

  9. Waar werken deelnemers aan tijdens het traject?

  In een team van 6-8 monteurs/technici/teamleiders van verschillende organisaties wordt een thema uitgewerkt tot product. Bekijk hier een aantal voorbeeld producten die tot stand zijn gekomen tijdens de TechCrossOver (voor en door monteurs dus):

  Campagne voor jonge collega's #waardeerdetechniek

  Video voor De Slimste Handen van Nederland

  Spel ''Waar ligt jouw grens?''
  Smart Shoulder

  Podcast technici over hun werk

  Omgaan met agressieve klanten

  10. Welke bedrijven deden allemaal al mee?

  Bekijk hieronder een greep uit deelnemende bedrijven van de afgelopen edities.