Terug naar site

VR doorbreekt routinematig gedrag!

Een van de vijf thema's van de TechCrossOver voorjaar 2018 was Virtual Reality, afgekort VR. Een digitale omgeving waarin trainingen gegeven kunnen worden. Het team die hier de afgelopen periode mee bezig is geweest bestond uit de mannen: Arjen (Cogas), Ruben (WML), Jasper (Evides), Sjors (HVC), Fausto (Enexis) en Spencer (Teambegeleider).

Eerste bijeenkomst
Elkaar leren kennen en alvast inventariseren wat er gebeurt bij de verschillende bedrijven rondom VR. Ook VR zelf ervaren middels een live demo van Evides!

Tweede bijeenkomst
VR in kaart brengen door middel van mindmapping. Wat zou de toepassingsgebieden van VR kunnen zijn? Twee grote gebieden sprongen deze dag eruit...
- werving van nieuw personeel

- (veiligheids-)trainingsdoeleinden.

Derde bijeenkomst
We besluiten vol in te zetten op training en onderzoeken dieper de mogelijkheden en wat de voordelen zijn tov de huidige trainingen. De voornamelijke reden hiervoor is omdat we zelf hierin problemen voorzien.

Wat hebben wij geleerd:
Veel over onszelf en van elkaar. Wanneer vertellen wij onze mening en wanneer moeten we juist luisteren naar andere. Elkaar uitgedaagd tijdens de brainstorm sessie en van elkaars kennis nuttig gebruik maken. En tussen de bijeenkomsten door nuttig gebruik maken van ons netwerk. En niet te vergeten... veel over VR en de toepasbaarheid hiervan!

Eindpresentatie
Wat we deze dag aan de aanwezigen hebben verteld?

''De manier waarop huidige trainingen & cursussen nu worden gegeven zijn deze planning technisch niet efficiënt te noemen. De werkgever moet vaak meerdere mensen of iedereen tegelijk op één of meer dagen uitplannen om een cursus of training bij te wonen waar dat met het gebruik van Virtual reality planning technisch makkelijker kan worden opgelost. Er zouden bijvoorbeeld trainingen ontwikkeld kunnen worden voor de virtual reality omgeving die in een tijdsvlak van 2 uur te volgen en indien nodig te toetsen zijn waardoor een bedrijf die huidige dag gewoon kan blijven doordraaien en één werknemer niet meer dan een kwart van een werkdag zal missen. En de gehele dag in tijdsvlakken is in te plannen het hele jaar door. Op deze manier zouden er 60 mensen per maand een training kunnen volgen als er wordt uitgegaan van 3 mensen per dag met een tijdsvlak van +/- 2 uur met het gebruik van maar 1 virtual reality bril.''

''Ook denken wij dat met het gebruik van trainingen in virtual reality dat routinematig gedrag eerder doorbroken kan worden. Omdat de focus en beleving van virtual reality vele malen groter is doordat men 1op1 zelf de handelingen moet verrichten tijdens deze oefening of training. Er zou bijvoorbeeld een training ontwikkeld kunnen worden waar bewust wat fouten in gemaakt mogen of moeten worden om iemand weer bewust te maken dat juist de handelingen die al 1000 keer zijn gedaan gevaarlijk kunnen zijn doordat men op de automatische piloot gaat en dingen onbewust onveilig worden.

Met behulp van virtual reality zouden er dus tussentijds opfris trainingen gedaan kunnen worden.''

Voorbeeld:
Sjors is elektromonteur bij de HVC. Eén van zijn taken is het schakelen van hoogspanning. Hiervoor moet elke monteur om de dri jaar een meerdaagse cursus volgen. Op dat moment heeft de afdeling een stuk minder capaciteit ter beschikking.

De cursus zelf bevat veel herhaling en relatief saaie leerstof. Je aandacht erbij houden is daarom soms wel moeilijk. Met een VR cursus ben je interactief bezig met de lesstof en blijf je geboeid en gefocust. Hierdoor blijft uiteindelijk ook meer theorie hangen.

De VR cursus heeft geen docent nodig en is daarom per monteur vrij in te plannen wanneer er tijd voor is. En daarnaast kun je de VR bril ook gebruiken om voor de werkzaamheden je kennis nog even op te frissen.

Wat zijn dan de vervolgstappen?

Om VR gerealiseerd te krijgen is het nodig om Pilots te draaien, wij willen beginnen met het personaliseren van de KIAD, VIAG, en de BEI traingen. Met de inzet van VR is het mogelijk om zaken zoals materiaal, materieel en omgeving per bedrijf aan te passen.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK