"Meedenken aan oplossingen om in deze tijd zo goed mogelijk thuis te kunnen werken"
"Ik voel waardering als rekening wordt gehouden met persoonlijke omstandigheden"
Technische vakmensen werken keihard door in deze tijd. Werkende vakmensen zorgen ervoor dat ziekenhuizen kunnen draaien, het internet het doet, dat er vanuit huis gewerkt kan worden, dat het vuilnis wordt verwerkt, en noem maar op.
Nu is waardering net zo belangrijk als tijdens ‘normale’ periodes. Misschien zelfs wel extra omdat de mensen waar je elke dag de meeste waardering van krijgt nu op afstand staan. Klantcontact valt voor veel vakmensen weg maar ook veel persoonlijk contact met collega’s en leidinggevenden.
Online waarderen?
CrossOver werkt hard aan het waarderen van alle Slimme Handen in Nederland. Hoe zorgen we voor waardering? Juist in deze tijd waar we elkaar niet in het echt kunnen ontmoeten? We organiseerden een interactieve webinar en vroegen technische vakmensen om mee te denken over waardering in deze tijd maar ook voor daarna.
Wanneer voelen technische vakmensen zich het meest gewaardeerd?
Meer dan 80% vindt een spontaan compliment het fijnst, gevolgd door een vraag naar hoe het met je gaat, een leidinggevende die interesse toont door te kijken op de werkvloer en ook een teamuitje. Daarna volgt pas een goed salaris (18%) ervoor dat je je gewaardeerd voelt.
Maar “te veel complimenten kan wel eens gemaakt overkomen.” Complimenten zijn fijn als ze persoonlijk zijn en hebben soms meer effect als ze van bepaalde personen komen. Een deelnemer zij bijvoorbeeld: “Complimenten van chef zijn leuk, maar van collega´s die er verstand van hebben eigenlijk nog veel belangrijker”.
Wat kunnen bedrijven doen om meer te waarderen?
Op LinkedIn en op intranetpagina’s zie je dankboodschappen verschijnen voor mensen die in deze tijd doorwerken aan het draaiend houden van Nederland. Deze boodschappen zijn niet zo persoonlijk, gericht op al het personeel. Dat is wel jammer. “Maar het geeft wel een soort van groepsgevoel dat ‘je er samen in zit’.”
We vroegen de deelnemers om mee te denken over waar bedrijven in kunnen verbeteren.
Waardering geven is een spier
We willen vaak waardering van anderen krijgen. Maar wij zelf wel waardering aan anderen? Want hoe het gaat met waardering: Als je zelf de eerste stap zet wordt het in je team gewoner om complimentjes te geven. Deelnemers dachten hier ook over na en ongeveer de helft gaf aan dat ze zelf best meer waardering kunnen geven. De andere helft geeft zelf al veel waardering.
“Ik geef sowieso mijn team, geregeld complimenten. Maar het is nu extra belangrijk om ook even sociaal contact te zoeken.”
Hoeveel waardering geef jij zelf eigenlijk
Complimenten geven, anderen bedanken voor hun inzet of hen vragen om mee te denken met vragen die je hebt kan een beetje ongemakkelijk en onnatuurlijk voelen. Maar dat went! Waardering geven is een spier. Die moet je regelmatig trainen en dan gaat het steeds makkelijker!
Vier tips voor het waarderen van technische vakmensen
Wil je de webinar terugkijken? Dat kan via deze link.
Kijk voor meer inspiratie ook de video over waardering, in 2019 gemaakt door technische vakmensen tijdens het TechCrossOver programma.
Almost done…
We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!