Technische vakmensen aan de slag met hun vitaliteit

Attero Fit & Vitaal | Eneco Fit & Energiek

In samenwerking met de WENB hebben we in 2020 diverse initiatieven opgezet om de (mentale) vitaliteit bij technische vakmensen te stimuleren. Een van deze initiatieven is de Vitaliteit CrossOver. Dit traject wordt intern binnen één organisatie gehouden waarbij de organisatie zelf bepaald welke afdelingen meedoen. Het is een CrossOver door diverse afdelingen/vestigingen met elkaar aan de slag te laten gaan met een specifiek thema op gebied van ‘vitaliteit’ en hierin toewerken naar een concreet idee. Dit traject is dan ook tweeledig 1) om bottom-up, vanuit de operatie, betrokkenheid te genereren voor het thema vitaliteit en 2) om interventies/oplossingen te genereren voor vitalere (technische) collega’s die aansluiten bij de doelgroep.

Twee trajecten voorjaar ‘21

Voorjaar ‘21 hebben we dit traject uitgevoerd bij twee organisaties: Attero en Eneco. Bij beide organisateis zijn we vier dagen samen gekomen met een geselecteerde groep medewerkers om aan de slag te gaan met een specifiek thema. Eind juni werden deze ideeën intern gepresenteerd aan hun leidinggevenden, collega’s, MT, HR & directie. Momenteel gaan de betrokken HR medewerkers van zowel Attero als Eneco met de ideeën aan de slag en kijken ze hoe deze concrete ideeën geïmplementeerd kunnen worden in hun organisatie. We lichten hieronder graag de ideeën kort toe die uit het traject zijn gekomen! 

Wil jij meer weten over een van de ideeën omdat je dit misschien ook wel kan gebruiken in je eigen organisatie? Of ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn om dit traject intern te organiseren? Neem dan contact op met Projectleider Marlous Roelofs (marlous@projectcrossover.nl). Komend najaar ‘21 gaan we dit traject organiseren bij organisatie Essent.

Dit initiatief is onderdeel van het meerjarenprogramma Fit & Vitaal van de werkgeversvereniging WENB. Mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis. 

Attero Fit & Vitaal

Bij organisatie Attero gingen vier teams aan de slag met een specifiek thema. De teams waren ingedeeld in Team Kantoorpersoneel (diverse functies), Team operatie Noord (monteurs en operators uit Midden en Noord Nederland), , Team operatie Zuid (monteurs en operators van vestigingen uit het zuiden van Nederland), en Team Leidinggevenden (leidinggevenden van diverse afdelingen) 

Team Kantoor. Thema: Eigen regie houden over je vitaliteit. 

Dit team heeft een digitale vitaliteit schijf voor Attero ingericht. De schijf staat op de webpagina waarin alle opties en faciliteiten staan waaraan je als Attero-collega aan kan deelnemen die te maken hebben met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ook staan er tips en ideeën voor hoe je je fitter en vitaler kan voelen.  De schijf bevat 5 verschillende onderwerpen: mentale gezondheid, fysieke gezondheid, werk-privé balans, motivatie & betrokkenheid, vakkennis & vaardigheden. 

Team Operatie Noord. Thema: Je lichamelijk fit voelen op het werk.

Dit team heeft drie pijlers uitgewerkt om lichamelijk fitter en bewuster te kunnen werken en leven. De drie pijlers zijn: 1) Bewustwording, 2) Budget om sportieve activiteiten te ondernemen en 3) Persoonlijke coaching om fit te worden en te blijven. Voor bijv. de eerste pijler, bewustwording, heeft het team gewerkt aan een postercampagne samen met een illustrator. Deze posters hangen nu op de diverse locaties binnen Attero. 

Team Operatie Zuid. Thema: Je goed voelen op je werk & Team Leidinggevenden. Thema: In je team werken met energie en plezier

Dit team merkte tijdens de derde dag dat ze met hun idee dezelfde kant op gingen. De teams zijn daarom samengevoegd om gezamenlijk een idee uit te werken. Ze kwamen tot de conclusie dat het mogelijk moet worden om gemakkelijk een afdelingsbezoek te organiseren bij een Attero-collega. Een bezoek brengen aan een andere afdeling of locatie dan waar je zelf werkt is heel belangrijk voor het plezierig en goed je werk kunnen doen: je voelt je meer verbonden met je bedrijf, kunt beter samenwerken met collega’s van andere afdelingen, kunt ideeën opdoen om je eigen werk beter te maken en daarnaast is het ook erg leuk en interessant om te doen. Om het kijken bij een andere afdeling te stimuleren en organiseren hebben de teams aan twee producten gewerkt. Een bezoek-box die helpt om een afdelingsbezoek laagdrempelig en nuttig te maken en om dit meer in je team en met je leidinggevende te kunnen bespreken. Aangevuld met een landkaart waar alle locaties en afdelingen overzichtelijk zijn weergegeven en bij wie je daadwerkelijk terecht kan om een bezoekafspraak in te plannen. 

Eneco Fit & Energiek

Bij organisatie Eneco zijn drie teams aan de slag gegaan. De teams bestonden uit o.a. monteurs, operators, projectleiders van verschillende vestigingen. 

Thema: Hoe blijf ik fysiek gezond?

De link tussen je fysieke fitheid en hoe je je mentaal voelt is erg sterk. Door verschillende opdrachten zelf te testen kwam dit team tot de conclusie dat het voor je lichaam belangrijk is om gedurende je werkdag af en toe even fysiek afstand te nemen van je werk. Wat kunnen we doen om tijdens een werkdag even uit het werk te stappen? Inmiddels staan er op twee vestigingen van Eneco een splinternieuwe Tafeltennistafel met pingpongballen ‘’Samen fit’’ om gedurende je werkdag heel even uit je werk te stappen en een potje individueel of met je collega’s een paar minuten te tafeltennissen. Aangevuld met een ‘’Eneco Pauze Bingo’’, hierop staan opdrachten om even uit je werk te stappen, je collega’s op een andere manier te leren kennen en van elkaar te leren als het gaat om je ontspan momenten. 

Thema: Hoe blijf ik mentaal gezond?

Dit team leerde elkaar vooral kennen door met elkaar te spreken over mentale gezondheid. Voor hen is mentale gezondheid dan ook dat je weerbaar bent en sociaal, emotioneel en fysiek in balans bent én dat je zin hebt in je dag! Behalve veel kennis onderling delen hebben ze hun eigen directe collega’s geïnterviewd. ‘’Wanneer voelde jij je mentaal gezond?’’ Deze bevindingen werden aangevuld door een expert uit te nodigen die nog dieper met het team kijk naar mentale gezondheid.  Het team kwam uiteindelijk met al deze diverse verzamelde informatie tot een Toolbox met reflectievragen en tips om samen met je team te kunnen doen: de Toolbox Re-mind! Deze gaan ze zelf organiseren binnen het eigen team en delen met alle technische teams. 

Thema: Hoe benut je jouw talenten?

Dit team begon het traject door eerst dieper te kijken in hun eigen talenten. Ze spraken veel over hun eigen talenten en kwamen erachter dat ze niet zo goed weten hoe ze die beter kunnen inzetten. Wat zijn bijv. de groeimogelijkheden binnen Eneco? Ze gingen daarom in gesprek met collega’s die al veel ontwikkeling hebben doorgemaakt en hun talenten hebben doorontwikkeld. Ze hebben uiteindelijk door al deze gesprekken een concreet stappenplan ontwikkeld als je je talenten beter wilt benutten. Daarnaast hebben ze een video gemaakt met verhalen van collega’s die doorgroeide, deze video kan Eneco breed worden ingezet om iedereen uit te dagen ook aan de slag te gaan met je talenten en je stimuleert om verder te kijken!

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK