TechCrossOver Dag 2: op zoek naar oplossingen

Vandaag was de tweede dag van de 11e editie van de TechChrossOver. De teams gingen vandaag weer digitaal aan de slag met hun thema’s. Aan het einde van de ochtend kwamen we allemaal online weer samen voor een kijkje in de keuken bij Eneco. Mark de Kruijf gaf hier een interessante digitale rondleiding bij de BioWarmte Installatie in Utrecht en iedereen kon vragen stellen over deze indrukwekkende centrale.

Lees hieronder waar elk team vandaag mee bezig is geweest!

Vooruitkijken: Je eigen loopbaan vormgeven

Sinds de vorige sessie hebben Sander, Michel, Jack, Tim, Thijs, Maikel en Jasper teruggekeken en vooruitgekeken op hun eigen loopbaan in de techniek. Deze inzichten gebruikten ze ter inspiratie om te brainstormen over welke problemen en knelpunten ze tegen zijn gekomen in hun loopbaan. Een opvallend knelpunt was het begeleiden van nieuwe werknemers en het goed zelf begeleid worden. Dit resulteert in de vraag: Hoe kan ik goed begeleiden en goed zelf begeleid worden? Een korte brainstorm over mogelijke oplossingen gaf het team een duidelijk startpunt voor de volgende sessie.

Hoe behouden we de kennis van vertrekkende oudere vakmensen?

Het team van Erik, Edwin, Mark, Sander, Roy, Alwin en Ferdy kwam goed voorbereid naar de sessie. Ze zijn naar ervaren, op kortere termijn vertrekkende collega’s gestapt om uit te vragen wat ze van het thema vinden en wat er nodig is om kennis te behouden. Door hun collega's te interviewen merkten de teamleden dat het mooi is om met collega's over dit onderwerp te spreken, dat doe je normaal gesproken niet zo snel. Er kwamen heel interessante ideeën en inzichten uit. Ook besprak het team met elkaar belemmeringen en motivaties rond kennis delen. Hier kwam uit dat er nog winst te behalen is in het meer waarderen van ervaren collega’s met veel kennis. De quote van de ochtend was: “Kennis is macht, maar het delen geeft kracht”

Mentaal fit thuiskomen na je werk

Martin, Dimitri, Martin, Bart, Sander, Robin en Timo hebben na Sessie 1 elk drie collega’s geïnterviewd over mentale fitheid en waar ze energie van krijgen. Zo konden ze goed energiebrengers en energieslurpers in kaart brengen. Een interessante vraag: welke rol speelt klagen in hoe energiek je je op je werk voelt? Hoewel soms een beetje klagen geen kwaad kan, moeten er geen hele lange klaagsessies ontstaan. Het is belangrijker om te bespreken hoe het echt met iemand gaat, daarin moet ruimte zijn voor de negatieve dingen. Maar daarna moet je samen ook kijken hoe je de situatie kan verbeteren. Op welke momenten krijgen vakmensen energie van hun werk? Als ze fijn samenwerken, het oplossen van storingen, en goede balans werk-privé. De komende weken gaat het team verkennen: hoe ben ikzelf een fijne collega en hoe een minder fijne collega?
 

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK