STRALENDE START TECHCROSSOVER 13

De deelnemers van de 13e TechCrossOver werden op de stralende ochtend van woensdag 23 maart 2022 welkom geheten bij waterbedrijf Vitens in Soestduinen. De prachtige omgeving, het monumentale Pompstation Soestduinen en de aangename temperatuur zorgden er voor dat de groep van 36 monteurs en teamleiders van diverse technische bedrijven, waaronder VodafoneZiggo, Brabant Water, Eneco, Feenstra en Alliander, met goede energie begonnen aan een hopelijk weer zeer leerzaam traject! 

Teamleiders worden expert in teambuilding en goede begeleiding

Het teamleidersteam -bestaande uit Jacco, Simone, Frank, Christie, Taira, Jan en Tim- is dit voorjaar onderverdeeld in twee subgroepen met aparte thema’s, en staat onder de begeleiding van teamcoach Tanja. Het ene deel van de groep besprak hoe je voor goede teambuilding zorgt en heeft al een paar mogelijke richtingen gekozen voor vervolgsessies. Zo kwam er uit de gesprekken naar voren dat het hebben van een gezamenlijk doel, het maken van gebalanceerde beslissingen en ook autonomie binnen gestelde kaders belangrijke factoren zijn. Het andere sub-team behandelde de kwestie van medewerkers begeleiden zonder voorkennis of diploma’s. Deze groep zal volgende keer dieper ingaan op de onderwerpen onboarding, inwerkdocumentatie en juiste begeleiding. Als huiswerk kijken de teamleden hoe hun eigen bedrijven ‘scoren’ op teambuilding en begeleiding zonder diploma en de opgedane kennis koppelen zij tijdens de tweede bijeenkomst weer terug aan elkaar. Al na dag 1 bleken de teamleiders heuse experts op het gebied van deze thema's dus wie weet wat de volgende dagen brengen!

Jong en oud leert elkaar effectief samenwerken

De heren van het team ‘hoe werk je effectief samen als team en welke skills zijn daarvoor nodig?’ voelden zich onder de gezellige begeleiding van teamcoach Maud al snel vertrouwd genoeg om de diepte in te gaan. Wat gaat er binnen hun eigen teams al goed omtrent effectief samenwerken en wat kan er beter of anders? Brian, Ben, Stefan, Ragas, Jos, Dennis en Gert kwamen er op uit dat feedback, zelfreflectie en communicatie eigenlijk best vaak ontbreken.. en dat terwijl deze aspecten juist zo belangrijk zijn voor de effectiviteit van een technisch team. Het was mooi dat jong en oud elkaar goed leek aan te vullen binnen dit team; zo werd er bijvoorbeeld besproken wat een nieuwe (leerling)collega nodig heeft van een meer ervaren monteur en wat de 'nieuweling' juist weer van de 'deskundige' kan leren. 

Een blik in de toekomst

Het team van teamcoach Robbin -bestaande uit Maher, Rens, Edwin, Ronald, Erik, Ron, Monic en Wiliam- maakte kennis door onderlinge interviews en het op een speelse wijze benoemen van ieders meest kenmerkende eigenschappen, waardoor er meteen heel open werd gesproken over waar de deelnemers tegenaan lopen omtrent het te behandelen thema. Dit team vraagt zich namelijk af 'hoe het werk in de techniek er over 10 jaar uitziet’. Om deze complexe vraag behapbaar te maken, is het team in eerste instantie juist in gegaan op het werkveld van 10 jaar terug. Er is sindsdien immers veel veranderd want de techniek moet met de tijd meegaan, maar dat is niet voor alle technici altijd even makkelijk. Eén van de teamleden gaf echter aan dat techniek echt een passie is, dus de toekomst maakt ook nieuwsgierig wat dat betreft. Er is binnen dit team dus goede wil om het vraagstuk in een mooi (futuristisch?) eindproduct te gieten!.

Koffie blijkt key bij kennisdeling!

Binnen Maartjes team was de kennismaking leuk genoeg al vrij snel gerelateerd aan het thema dat door hen werd behandeld, namelijk ‘hoe kun je effectief kennis doorgeven aan nieuwe collega’s?' Teamleden Tim, Corné, Daan, André, Geert, Ruben en Ben bespraken al gauw wat er zoal speelt binnen hun bedrijven wat betreft opleiden van nieuwe technici. In de middag voerden ze bovendien een belangrijke discussie over de mentaliteit van jonge collega’s; zij willen te veel of juist te weinig of zijn volgens sommigen vooral gefocust op salaris. Wat kunnen technici hier voortaan mee doen? Het team kwam er op uit dat het koffiemomentje op werk een goede gelegenheid is voor de rookies en rotten om elkaar écht te spreken en kennis te delen. Bij de volgende bijeenkomst zal het ‘bakje koffie’ dan ook zeker een leidende rol spelen....

Werkgelukszoekers

Victorines team ging rustig maar zeer effectief door de kennismakingsronde en de introductie met het thema 'werkgeluk: hoe houd je plezier in je werk?' heen. Teamleden Joost, Joris, Maarten, Aldert, Ton, Patrick en Richard wisten al vrij snel te bepalen wat voor hen de belangrijkste aspecten van werkgeluk zijn: goede werksfeer, teamgevoel, betrokkenheid en sociale controle. Maar tijdens het nagaan of hun eigen teams/bedrijven ook aan deze 'eisen voldoen', kwam er eigenlijk naar voren dat communicatie tussen de verschillende lagen van een bedrijf ook ontzettend belangrijk is voor werkgeluk! Vandaar dat het bespreken van zowel een goede werksfeer als verbetering van interne communicatie nog een vervolg krijgt op dag 2. De mannen gaan het thema voor die tijd verder onderzoeken door in gesprek te gaan met collega's, om te zien wat zaken als collegialiteit, teamgevoel of een vertrouwensband precies betekenen voor technische medewerkers. 

Kijkje in de keuken

Naast de kennismaking en de eerste gesprekken over de thema’s kreeg de groep een presentatie van Vitens, plus een rondleiding over het zonnige terrein van Soestduinen met verdere uitleg van de lokale drinkwatersystemen. Dit vormde een mooi, informatief kijkje in de keuken. Dank aan de organisatoren van Vitens en alle TechCrossOver deelnemers voor deze energieke eerste dag!

Ben je -net als wij- benieuwd naar de eindproducten van de teams? Wees van harte welkom bij de presentaties op 14 juni bij Brabant Water in Veghel! Geef je aanwezigheid door via lisa@projectcrossover.nl.

 

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK