Terug naar site

Monteurs willen hulp van robots

Monteurs zien robots als welkome hulpjes op de werkvloer. Het liefst willen ze een robot die hen helpt met de administratie, of een graafrobot. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van energienetwerkbedrijf Alliander, kabel-en telecombedrijf Kabelnoord en waterbedrijf Brabant Water onder monteurs van verschillende bedrijven uit de nutssector.

Robots roepen soms weerstand op: ze zouden al het werk overnemen en mensen overbodig maken. Vooral middelbaar beroepsopgeleiden – zoals monteurs- zouden het gevaar lopen hun baan aan een robot te verliezen. Maar wat denkt de monteur hier eigenlijk zelf over? Meer dan 150 monteurs van diverse nutsbedrijven in Nederland werden gevraagd naar hun ideeën over robotisering.


Daaruit blijkt in elk geval dat monteurs niet bang zijn voor de komst van meer robots. 80 procent ziet niet gebeuren dat robots hun werk overnemen. Ze zien robots niet als een gevaar, maar als een kans om hun werk te verlichten.

Tikrobot
Monteurs zien mogelijkheden in robotisering waar hun werk saai, zwaar of gevaarlijk is. Uit het onderzoek blijkt dat monteurs gemiddeld één dag in de week kwijt zijn aan administratie en dat dit niet bepaald hun grootste hobby is: negen op de tien monteurs vindt het vooral saai. Veruit de favoriete robot bij de monteurs is dan ook een robot die hierbij een handje helpt: geen typmiep, maar een tikrobot.

Graafrobot
Ook een graafrobot staat op het verlanglijstje. Maar liefst negen op de tien monteurs heeft te maken met fysiek zwaar werk, zoals handmatig graven. Bij één op de drie monteurs staat een graafrobot bovenaan de wensenlijst.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK