Kijkje in de sector!

Interview met Van Dorp: Hosting Partner van de TechCrossOver voorjaar 2021

Sinds 2020 doen ook technische vakmensen van Van Dorp mee aan de TechCrossOver. Dit voorjaar waren ze al Hosting Partner en konden de monteurs een kijkje in de keuken krijgen bij het Ontwikkelhuis bij Van Dorp. De TechCrossOver, een leiderschapstraject voor monteurs, sluit erg mooi aan bij deze plek van Van Dorp wat in teken staat voor het leren en ontwikkelen van hun eigen vakmensen. In dit interview neemt 

Anouchka Bonnes, HR development manager, neemt ons graag mee in de visie van Van Dorp op het leren en ontwikkelen. We starten natuurlijk eerst met een ''Kijkje in de keuken!'' ''

Leren en ontwikkelen bij Van Dorp

Veel technische bedrijven dragen bij aan de Energietransitie. Maar hoe krijg je jouw technisch medewerkers in beweging? Anouchka Bonnes van Van Dorp vindt het belangrijk om af te stappen van de traditionele visie op leren en ontwikkelen: “bied een actueel en gevarieerd leeraanbod aan waarmee zowel de medewerker als de organisatie ontwikkeld wordt en stem dit zo goed mogelijk af op de individuele leerbehoefte. De manier waarop medewerkers zich ontwikkelen is direct van invloed op de kwaliteit van de organisatie. Het leeraanbod afstemmen op de thema’s die voor Van Dorp belangrijk zijn is daarom iets waar we nu vol op inzetten. Op die manier kunnen we echt een betekenisvolle bijdrage leveren aan de Energietransitie”. 

Medewerkers bewegen tot leren

Hoe Van Dorp haar medewerkers in beweging krijgt? “Het is ons doel om elke medewerker te bewegen tot leren. Daarbij streven we naar een leercultuur waar kúnnen en wíllen leren centraal staat. Hiermee maken we het vooral leuker voor onze medewerkers. We focussen ons vanuit de Academie op een aantal ontwikkelthema’s die belangrijk zijn voor de sector: (multidisciplinair) samenwerken, klantgerichtheid, adviseren binnen en buiten eigen disciplines, werken in en leidinggeven aan projecten en leidinggeven. Hiermee structureren we het leerproces en zorgen we er voor dat het leeraanbod daadwerkelijk aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen. Het zijn sectoroverstijgende ontwikkelthema’s die net als een installatie ‘onderhouden’ moeten worden. Op deze manier kunnen medewerkers continu mee blijven groeien met de organisatie.

Daarnaast investeren we volop in het ontwikkelen van het technische vakmanschap. Want daar zit de passie van het grootste deel van onze medewerkers. We zorgen er hiermee in de eerste plaats voor dat al onze medewerkers een goede technische basis hebben. Dit doen we onder andere in ons Ontwikkelhuis. Op deze locatie bootsen we de praktijk na en kan er geoefend worden. Hierbij experimenteren we ook met nieuwe technologie, zoals augmented reality, om bijvoorbeeld storingen te simuleren. Binnen de Academie verleggen we de focus verder steeds meer naar flexibel leren. Dus behalve complete programma’s ook modules die los gevolgd kunnen worden.”. 

Ook bevlogen medewerkers vindt Van Dorp belangrijk. “We versterken de bevlogenheid door medewerkers inzicht te geven in alle loopbaan- en ontwikkelmogelijkheden. Hiervoor hebben we ‘Netflix-pakketjes’ samengesteld rondom de ontwikkelthema’s die voor Van Dorp belangrijk zijn. Dit zijn pakketjes gevuld met modules voor verschillende functies binnen Van Dorp. Denk aan trainingen voor technisch vakmanschap, sociale vaardigheden en vrije keuzeruimte die bijvoorbeeld kan worden opgevuld met trainingen over nieuwe technieken of de TechCrossOver. Die keuzeruimte vinden we belangrijk. Hierdoor nemen medewerkers meer regie over hun eigen loopbaan. En door het grafisch zichtbaar te maken maken we de zoektocht een stuk makkelijker voor onze medewerkers!”. 

Tot slot voelt Van Dorp zich medeverantwoordelijk om de Energietransitie aan te jagen. Kennisontwikkeling speelt hierin een belangrijke rol. “We kunnen niet wachten op wat er op ons afkomt, we moeten nu beginnen met het aanjagen van de bewustwording. Het mooie is dat medewerkers veel belangstelling hebben voor alle nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld duurzaam beheer en onderhoud, warmtedistributie en gelijkspanning. We werken hiervoor samen met verschillende onderwijsinstellingen zoals ROC’s, hogescholen en universiteiten. Zo werken we samen aan het thema Gelijkspanning: wat is het? Wat zijn de risico’s en wat kan betekent het voor jouw rol in de toekomst? Wij zien de toekomst van leren en ontwikkelen dus vooral als heel kansrijk!"

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK