HOE KAN DE OVERHEID DE TRANSITIE VAN KRIMP- NAAR GROEISECTOREN ONDERSTEUNEN?

Door Bernold Nieuwesteeg

Vorige week stuurde Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, alweer het vierde NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) steunpakket naar de Tweede Kamer. Nog steeds is het grootste deel gereserveerd voor inkomensondersteuning voor bedrijven en zelfstandigen. Dit is was natuurlijk prima in de eerste fase van de coronacrisis. Maar hoe langer deze crisis duurt, hoe duidelijker het wordt dat sommige sectoren extreem krimpen (denk aan de luchtvaart en evenementenbranche) en anderen extreem groeien (zoals de techniek en bouw). Daarom is het goed de inkomensondersteuning deels te vervangen door ‘transitie-ondersteuning’.

De evenementensector ligt stil, terwijl de techniek en bouw schreeuwt om personeel. In 2011 bedacht ik voor de Nationale Denktank samen met Bram Eidhof een fonds dat investeert in opleidingen voor mensen die overstappen van een krimp- naar een groeisector. Bijvoorbeeld voor een eventmanager voor diverse festivals die, nu er geen werk meer is, wil werken in de bouw. Het investeringsfonds investeert in de benodigde opleiding. De huidige werkgever gaat dat niet doen, die heeft al genoeg aan zijn hoofd en plukt daar niet de vruchten van. Voor de werknemer zelf is de financiële barrière te groot. Zo investeert het fonds als onafhankelijke partij letterlijk in (de opleidingen van) mensen. 

In 2012 en 2013 toonden wij de haalbaarheid van het concept aan met onder andere Randstad, Start Foundation, het ministerie van Sociale Zaken, Rabobank en PGGM (financiers van het fonds). Helaas is het investeringsfonds destijds in de ijskast gezet. Er was onvoldoende noodzaak. De tekorten in de techniek en bouw waren nog niet zo groot, en bovendien waren er niet veel sectoren met een overschot aan personeel. 

Nu staan zorg, onderwijs, techniek en politie om gekwalificeerd personeel te springen, terwijl het evenementenbureau omvalt zodra de overheid de inkomensondersteuning stopt. De financiering van opleiding is bij van werk-naar-werktrajecten nog steeds een obstakel. Waar Zweden en Finland omscholen makkelijk en toegankelijk hebben gemaakt, is onze arbeidsmarkt hier nog steeds niet op ingesteld. 

Deze crisis is niet zomaar voorbij. We kunnen beter de pijn nu nemen en het omscholingsproces versnellen. Stel dat andere varianten van het virus nog vijf jaar blijven rondwaren, moeten we dan de voltallige nachtclubbranche vijf jaar lang inkomensondersteuning geven? Die medewerkers worden gelukkiger van werk, in bijvoorbeeld de techniek en bouw. 

Het kabinet zou moeten investeren in mensen die van baan willen wisselen. Want een arbeidsmarkt zonder omscholing van krimp- naar groeisector is een recept voor een economie met hoge werkloosheid én veel vacatures. Een slim investeringsfonds kan daarbij helpen.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK