Hoe geef jij een compliment?

Dit jaar deed er voor het eerst een groep teamleiders mee met CrossOver en dat was een succes! Zij gingen met elkaar aan de slag rondom het thema: Binden en Ontwikkelen van Technici. Een vraagstuk wat hoog op de agenda staat bij de teamleiders, zo bleek. Daarom was er vooral de behoefte om op dit onderwerp te leren van elkaar en concreet aan de slag te gaan in de praktijk. Met veel enthousiasme werden ervaringen tussen de verschillende bedrijven en sectoren uitgewisseld. Het team bestond uit: Adrie (VodafoneZiggo), Bart (JUVA), Darja (Alliander), Evert-Harm (VodafoneZiggo), Mark (VodafoneZiggo), Rinus (Enexis) en Agaath (CrossOver).

Wat werk goed in het binden van technici?

En waar hebben we iets geprobeerd wat minder goed uitpakte?
We zijn met elkaar dieper ingegaan op het vraagstuk wat medewerkers bindt. We hebben gekeken naar Harvard onderzoek over dit onderwerp en de teamleiders zijn in gesprek gegaan met technici in hun eigen organisatie. Ook was er een inspirerend gesprek met de monteur/technici deelnemers van CrossOver die heel open en eerlijk vertelden over hun eigen ervaringen. Wat bleek? Een belangrijk maar onderbelicht aspect binnen het thema binding, is waardering. Dat vroeg dus nader onderzoek! Want wanneer voelt iemand zich gewaardeerd? En hoe kun je dat als teamleider bevorderen? Het bleek nog knap lastig, want we merkten al snel dat, hoewel je misschien zelf wel voelt dat je iemand waardeert, deze waardering lang niet altijd aankomt bij de ander. Dus, hoe zorg je nou dat een compliment blijft hangen? En hoe zorg je dat niet alleen de teamleiders, maar ook andere collega's in de organisatie hun waardering meer gaan uiten?

Uiteindelijk zijn de teamleiders via verschillende proeftuintjes aan de slag gegaan in de praktijk. Zo werd er gespeeld met verschillende vormen van beloning (individu vs. team), ontstonden er plannen om open dagen voor vrienden en familie te organiseren en werd er geoefend met complimenten geven op een manier dat deze ook echt binnenkomen bij de ander.

Check de video: Waar zou de maatschappij zijn zonder monteurs?

Technici in het zonnetje!

Bij de presentatie wilden de teamleiders vooral de technici graag in het zonnetje zetten dus werd er een filmpje gemaakt waarin medewerkers uit verschillende organisaties en uit alle lagen, vertellen waarom technici voor hen zo belangrijk zijn. Zij beseffen zich namelijk maar al te goed dat er zonder technici geen water uit de kraan komt, dat het licht niet brandt en dat we geen internet hebben. Daarnaast zijn ze op een interactieve manier met het publiek in gesprek gegaan over het thema waardering, om te polsen hoe het staat met het gevoel van waardering en samen te kijken wat er nodig is om eenieder zich gewaardeerd te laten voelen. Voor de eindpresentatie werden verschillende afdelingen uit de organisaties uitgenodigd zodat bijv. ook HR en ICT zich bewust zijn van het belang van dit onderwerp.

Check de video: Waarom zijn technici persoonlijk voor je belangrijk?

En de teamleiders zijn nog niet klaar! Het vuurtje is aangewakkerd, ze zitten vol ideeën voor nieuwe initiatieven en een vervolgafspraak wordt snel gepland. Alles om te zorgen dat ze van elkaar blijven leren!

Meer weten over de andere thema's? Klik hier!

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK