Groots op de achtergrond: administratief personeel

Dinsdagmiddag 26 juni vond de slotbijeenkomst van de eerste Administratieve CrossOver plaats. 1,2 Miljoen van de Nederlanders heeft een administratieve, ondersteunde functie. Administratief personeel staat zelf niet graag in de schijnwerpers, maar helpen hun leidinggevenden en hun organisatie te 'shinen'. Deze middag stonden 24 administratieve medewerkers van tien diverse organisaties wél in de schijnwerpers. Ze werden deze middag letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet!

Burgemeester Marcouch

Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem liet zien waarom persoonlijke ontwikkeling voor hemzelf, en voor iedereen zo belangrijk is. Hij deelde een mooi verhaal over zijn jeugd: een konijn vraagt aan zijn moeder: ''Waarom heeft ons huisje twee gaten?'' De moeder zei "Daar kom je vanzelf achter". De volgende dag werd het kleine konijn achtervolgd door een vos en vluchtte snel zijn huis in. Aha, dacht het konijn, nu snap ik het. Zelf heeft Marchouch tijdens elke baan gezorgd dat hij zich bleef ontwikkelen, een 'achteruitgang' voor zichzelf creëerde. Hij gunt dit alle deelnemers ook. Met trots reikte wij hem het eerste exemplaar van het boekje ''Groots op de achtergrond''.

"HET VEREIST ENORME WILSKRACHT, MAZZEL EN VAKKUNDIGHEID OM EERSTE TE WORDEN. MAAR ER IS EEN REUSACHTIG HART VOOR NODIG OM NUMMER TWEE TE ZIJN." (Groots op de achtergrond, 2018)

Administratief werk van de toekomst

''Ik weet nu ... - dat veel mensen tegen dezelfde problemen aanlopen.'' - Sander Wilgenhof (Attero)

''Ik weet nu ... - dat ik het in eigen hand heb mijn ontwikkeling zo te sturen dat ik Future-proof ben in een functie die bij mijn talenten, vaardigheden en interesses past.'' - Nancy van de Pavoordt (Oasen)

Vier thema's die werden besproken aan de hand van een creatieve vraag:

1. Hoe voelen we ons betrokken bij technologische vooruitgang?

2. Hoe worden wij zichtbaarder in de organisatie?

3. Hoe kan een leidinggevende ons meenemen in veranderingen (zoals digitalisering)?

4 Hoe zorgen we ervoor dat wij blij worden van automatisering?

Na een korte presentatie gingen de deelnemers met leidinggevenden en HR-managers in gesprek over deze vragen.

''Ik weet nu ... - dat de administratieve functies bij meer mensen aan het veranderen zijn, maar dat dit ook een goed proces is.'' Miranda Neira de Back (Aqualab Zuid)

Wat vooral duidelijk werd is dat één factor steeds maar terugkeerde: vergeet niet goed te communiceren met de administratief medewerker, deze mee te nemen in het proces. Administratieve medewerkers voelen zich zichtbaarder op het moment dat ze weten wat plannen zijn. Leidinggevende weten dit ook niet altijd en willen pas concrete stappen vertellen als het zekerder is. Logisch. Maar communiceer dan dat het nog niet zeker is, houd je personeel op de hoogte. Ditzelfde geldt voor het betrokken voelen bij (technologische) vooruitgang, betrek de administratieve medewerkers bij dit traject door te communiceren. Communiceer over veranderingen, administratieve medewerkers worden blij van automatisering als ze hier gedurende diverse stappen naar automatisering in worden meegenomen en niet van de een op de andere dag moeten werken met een geheel ander systeem. Daar zou niemand blij van worden.

''Ik weet nu ... - dat CrossOver mij heeft geholpen om na te denken over mijn toekomst.'' - Chantal Meijer (Alliander)

Let's go outside

We sloten de dag interactief buiten af, met een workshop over je eigen 'verandertalent', en een afsluitend woord van Reinier Rutjens, directeur van de WENB.

Wij bedanken alle deelnemers voor hun inzet, input en energie. We bedanken de gasten bij deze eindpresentatie en iedereen die ons heeft geholpen om er een geslaagde dag van te maken bij de Hosting Partners Enexis te 's Hertogenbosch en Oasen te Gouda. En in het bijzonder de WENB, waar CrossOver vijf jaar geleden de eerste bijeenkomt organiseerde, gevolgd door vele andere en nu ook de presentatiedag van de aller-eerste Administratieve CrossOver.

Voor alle foto's van deze dag: Check onze album op FB.

Laat het ons weten als jij ook het boekje ''Groots op de achtergrond'' wilt ontvangen! Dan sturen we hem op. Mail naar marlous@projectcrossover.nl

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK