Terug naar site

Er is geen perfecte werkhouding

In de groep Gezonde Werkhouding zaten vier hele sportieve maar ook bevlogen mannen, die zien dat een gezonde werkhouding absoluut een thema is op de werkvloer. Hun werkgevers zijn ermee bezig, en sommige collega's ook. Maar het is en blijft lastig om de meerderheid te bereiken.

Want bij vrijwel elk 'gezond' initiatief sluit je mensen uit: generatiekloof (60ers vs 30ers), ploegendienst (waardoor je geen gebruik kan maken van een cursus of initiatief), geen tijd (want je moet door), desinteresse ('boeien’, ‘we doen het altijd zo', 'ik heb gewoon trek in shoarma') etc.

''Ik heb geleerd hoe van niets iets te maken: je kent elkaar niet, vervolgens bereik je samen iets.'' - Johan Kok (Waterbedrijf Groningen)

Eerste bijeenkomst:
Het doel is dan ook iets te bedenken waarbij we zoveel mogelijk verschillende mensen bereiken. Laagdrempelig én effectief. Na de eerste sessie kwamen de volgende belangrijke punten naar boven:

Hoe Gezonde Werkhouding wél goed aanbieden?
- Laagdrempelig & effectief: IEDEREEN bereiken
- Oplossingen en tools ipv dit-mag-niet en richtlijnen
- Interessante feitjes. Waardoor je het onthoudt en doorvertelt

- Er ook privé wat aan hebben
- Ervaren en doen in plaats van erover lezen.

Vervolgens passeerden verschillende ideeën de revue. En alle ideeën werden, tussen de sessies door, door de mannen getoetst en besproken met collega’s.

''Doordat ik de anderen in het begin niet kende, luisterde ik beter. En kon ik beter aanvullen. Waardoor we samen tot een mooie oplossing kwamen.'' - Robert van Dulleman (AVR)

Tweede bijeenkomst:

Om te beginnen werd de oplossing even los gelaten. Ze dachten na over welke oefeningen, welke thema’s, sowieso aan bod zouden moeten komen. En kwamen uit op (zwaar) tillen, (lang) zitten en aan afsluiters draaien. Dit zijn goede en veelvoorkomende voorbeelden uit de werkpraktijk.

Door over de inhoud na te denken volgde als vanzelf een concreet idee voor de vorm: een demofilmpje voor in de Toolbox! Het argument dat iedereen met deze informatie in aanraking moest komen, en dat er bij andere oplossingen aan twijfelde of dat ging gebeuren, was doorslaggevend. Bovendien kan je bij een Toolbox echt ergens op ingaan. Liefst met een expert, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut, die de werknemers meteen laat voelen wat het verschil is.

''Kijken, denken, doen. Iets vaker pas op de plaats maken, in plaats van me door enthousiasme laten meeslepen.'' - Tycho Achten (HVC)

Derde bijeenkomst:

Deze dag kwam fysiotherapeut Olaf langs. Hij zorgde voor flink wat eyeopeners op gebied van Gezonde Werkhouding, vooral wat nou een goede zit- en tilhouding is. Zijn boodschap was in het kort: ''Er is geen perfecte houding, variatie is belangrijk!''

Het filmpje die het team in gedachten had werd, met hulp van Olaf, gemaakt. Direct bruikbaar in werkoverleggen of op themadagen, maar zeker ook moeiteloos uit te breiden!

 

''Mijn eigen visie en mening zijn belangrijk. Maar ik heb geleerd goed na te denken over hoe ik ze inzet in het groepsproces.'' - Remco Spronck (WML)

Eindpresentaties:

Presentaties oefenen, powerpoint afronden, filmpje installeren en toen was het alweer de presentatiemiddag en het moment daar...!

Bekijk hieronder de gemaakte video en powerpoint presentatie!

Deze bevinding staat ook in de kalender 2020 ''Vitaliteit kent geen tijd'', initiatief van de WENB. Check hier de digitale versie of mail marlous@projectcrossover.nl als je nog een kalender wilt ontvangen!

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK