Eneco aan de slag met Fit & Energiek werken

Dit voorjaar zijn we van start gegaan met een intern traject binnen Eneco, Eneco Fit & Energiek. Met 12 medewerkers zijn we aan de slag gegaan om de vitaliteit voor henzelf en collega’s te vergroten. Hoe doen we dat? Door concreet aan de slag te gaan met specifieke thema's omtrent fit & energiek werken. Bekijk hieronder hoe het ervoor staat met deze thema’s. Na vier bijeenkomsten zullen de drie teams een eigen initiatief of idee presenteren. We hebben de eerste twee digitale ochtenden erop zitten en we delen graag hoe het ervoor staat.

Hoe benut je jouw talenten?

Eneco medewerkers Erwin, Mohammed, Peter Jan en Youness zijn aan de slag gegaan met het thema over het benutten van hun talenten. De eerste dag gingen aan de slag met een tijdlijn om inzicht te krijgen in de energieke en minder energieke momenten in hun leven. Ook hebben ze gekeken naar een doorsnee werkdag: wat geeft je op zo'n dag energie en wat kost je energie? Veel externe factoren spelen hier een rol in, maar hoe kan je dan toch je eigen talenten gebruiken om dat op te lossen? 

Om meer inzicht te krijgen in hun eigen talenten vroegen de teamleden feedback aan hun collega's. Voor de twee bijeenkomsten in hebben ze alle vier de Talentenscan ingevuld (360 graden feedbacktool) en dit was dan ook het startpunt van de tweede ochtend. Ze bespraken per persoon wat de uitkomsten waren en gingen in gesprek over hoe ze de talenten die ze hebben nog meer kunnen inzetten in hun werk. Een belangrijke vraag die daar uit naar boven kwam was: hoe faciliteert Eneco kansen om je talenten nog meer in te zetten, bijvoorbeeld wat zijn de mogelijkheden om je in de breedte te ontwikkelen of wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Het team gaat op zoek naar collega's binnen Eneco die al veel ontwikkeling hebben doorgemaakt en hun talenten hebben doorontwikkeld. Hoe hebben zij dit hebben aangepakt? En welke uitdagingen kwamen zij tegen in dit proces? Kan dit team van hen leren over het optimaal benutten en ontwikkelen van je talenten? 

Hoe blijf ik mentaal gezond?

Dit team, bestaande uit Barry, Marlon, Rob en Sander, is aan de slag gegaan met het thema mentale gezondheid. Wat houdt mentale gezondheid of mentale fitheid in en hoe word en blijf je het? Mentaal vitaal zijn betekent voor dit team: om kunnen gaan met tegenslagen en het gevoel hebt dat je ‘’Lekker in je vel zit’’. Het is daarin belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn (dit uitspreken en toegeven), balans te vinden (balans tussen iets voor jezelf doen en voor anderen er te kunnen zijn) en elkaar te steunen. Fysieke gezondheid en beweging spelen ook een rol in je mentale vitaliteit. Dit team sprak met collega's over een moment dat hij/zij lekker in z’n vel zat en waar dit door kwam. Zo werd er meer inzicht opgedaan over hoe je het met collega's een goed gesprek kan hebben over mentale fitheid.

De tweede dag deelden ze de input uit de gesprekken met hun collega's. Praten over mentale gezondheid resulteert al snel in een gesprek over inhoud van werk of, tegenwoordig, in een gesprek over corona. De teamleden merken op dat het  belangrijk is dat een goede setting gecreeërd wordt om hierover met elkaar in gesprek te kunnen gaan. Als het gaat om mentaal fit te worden en blijven is het van belang om voldoende zelfkennis te hebben over welke dingen en situaties in je leven en werk energie opleveren en kosten. Voordat je je mentale vitaliteit kan vergroten moet je namelijk weten waar je eigen behoefte ligt en wat jou helpt. De teamleden gaan de komende weken bewust aan de slag met hun eigen vitaliteit, ieder op een zelf gekozen manier. Ook gaan ze nog twee deelnemende collega's interviewen om nog dieper in te gaan op het thema mentale gezondheid.

Hoe blijf ik fysiek gezond?

Eneco collega's Marcel, Mark, Pascal en Roland verdiepen zich in het onderwerp 'fysieke gezondheid'. Er is een sterke link tussen je fysieke fitheid en hoe je je mentaal voelt. Regelmatig sporten kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je beter met stress om kan gaan. Dit team bestaat uit collega's met allemaal verschillende functies en lopen dan ook tegen andere dingen aan in hun werk als het gaat om hun fysieke maar ook mentale fitheid. Nu in Coronatijd, zeker nu veel op afstand wordt gewerkt, missen ze allemaal het persoonlijk contact met hun directe collega's. Ze bedachten ieder voor zichzelf een uitdaging om in de maand april mee aan de slag te gaan, zo is dit team bewuster bezig met haar eigen fysieke en mentale gezondheid. De uitdagingen ging bijvoorbeeld over bewuster pauze nemen gedurende de dag, meer bewegen, minder schermtijd en meer aandacht voor hoe je je voelt. 

De tweede ochtend deelden ze hun ervaringen met de acties die ze zelf hadden uitgevoerd. Omdat mentale en fysieke vitaliteit zo sterk aan elkaar gelinkt zijn kan het bijvoorbeeld in een situatie waarin je stress ervaart belangrijk zijn om te letten op hoe je dit in je lichaam of aan je gedrag merkt. Het is voor je lichaam dan ook belangrijk om momenten te nemen waarop je fysiek even afstand neemt van je werk, dus even naar buiten of even een andere omgeving. Ze willen dat hun idee (nu nog onder de spannende werktitel ''het nieuwe roken'') zowel bruikbaar gaat zijn voor collega's die achter een bureau werken als voor de collega's die in de buitendienst werken. Het team gaat de komende weken dit concept voorleggen aan hun collega's en hen ook om input vragen, zodat ze deze de volgende dag concreet kunnen gaan uitwerken. 

Achtergrond: Eneco Fit & Energiek is onderdeel van het meerjarenprogramma Fit & Vitaal van de WENB. Mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis. Dit voorjaar starten organiseren we ook een intern traject binnen Attero (Attero Fit & Vitaal).

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK