Een succesvolle (hybride) eerste dag van de twaalfde TechCrossOver! 

Op 29 september was de eerste dag van alweer de twaalfde editie van de TechCrossOver. Dit keer was het een speciale, omdat deze hybride plaatsvond. Drie teams waren in Den Bosch bij Enexis en twee teams waren digitaal aanwezig. Dit mocht de pret niet drukken. Na een plenaire opening, met interactieve vragen, zijn de teams hard aan de slag gegaan met hun eigen thema. De fysieke teams kregen ook een rondleiding bij Enexis.

Automatisering & Digitalisering: Hoe ga je ermee om?

David, Yoeri, Ton, Peter, Daan, Pascal en Eric (foto hieronder), onder leiding van teamcoach Julia, zijn aan de slag gegaan met het thema rond automatisering en digitalisering. Na met elkaar kennis gemaakt te hebben zijn ze aan de slag gegaan met het thema. Komen we in ons werk in aanraking met automatisering en digitalisering, en wat betekent het voor onze dagelijkse werkzaamheden? Het team heeft nagedacht over “een dag in het leven van een technicus in 2040” en heeft gekeken naar welke taken wel of niet vervangen kunnen worden. “Automatiseren om de technicus te ondersteunen, niet te vervangen” was de quote van de dag. De volgende keer gaan ze kijken hoe we er zelf goed mee om kunnen gaan.

Collega’s binnenhouden - minder uitstroom van jonge collega’s (Leidinggevenden)

Simone, Roy, Esmond, Ron, Simon, Johan en Ahmed, samen met teamcoach Sophie, stonden te trappelen om het met onderwerp aan de slag te gaan. Het tekort aan technici wordt steeds groter en is een ontzettend belangrijke discussie die gevoerd moet worden. Weten we eigenlijk wel wat de jongeren willen en waarom zouden zij blijven? De deelnemers hebben stilgestaan bij hun eigen loopbaan en waarom ze specifieke keuzes gemaakt hebben. Ze hebben ook gekeken naar de oorzaken voor de uitstroom. Er zijn een paar oorzaken geopperd, zoals (snelle) uitstroom van leidinggevenden (“werknemers verlaten niet hun bedrijf, maar hun leidinggevenden”). De deelnemers gaan in gesprek met jongeren om erachter te komen wat hun drijft en waarom zij bepaalde keuzes maken. 

Hoe kun je kennis en ervaring doorgeven aan collega’s

Het team van Henk, Jordie, Dennis, Paula, Gert-Jan en Tonia, samen met teamcoach Rachelle, ging vol enthousiasme van start! Bij de kennismaking kwam al naar voren dat kennis en ervaring delen zo belangrijk is in het werk, want: hoe draag je goed kennis over als leermeester? Hoe zorg je dat nieuwe mensen een zachte landing krijgen in de organisatie? Hoe zorg je dat je kennis van ervaren medewerker deelt en behoud wanneer zij weg gaan? En hoe zorg je dat oudere medewerkers goed mee kunnen in digitalisering? Door in groepjes met elkaar in gesprek te gaan over de grootste uitdagingen in het werk, vond dit team het onderwerp waar zij tijdens de TechCrossOver mee aan de slag gaan: de wisselwerking tussen jonge en oude medewerkers. Want die zijn allebei (on)ervaren. De een in het technische vak en de ander in digitale middelen. Zo kunnen ze beide van elkaar leren. Met dit team dat zelf ook bestaat uit een variatie van ervaring (een zij-instromer die pas 1,5 jaar in het vak zit en iemand die al meer dan 40 jaar in de techniek te vinden is) moet dit toch een mooi eindproduct worden.

Een goede werk-privé balans behouden

Arman, Tonnie, Rinus, André, Christiaan en Xander, onder leiding van Maud, hebben onderzocht wat een goede werk-privé balans inhoudt en hoe het tot stand komt. Ze hebben vier thema’s ontdekt: storingsdiensten, waardering vanuit bedrijf, onderbezetting en delegeren van taken. Daarna hebben ze specifieke energiegevers uitgewerkt: het is belangrijk dat je na je werk je kunt loskoppelen en dat je je hoofd leeg kan maken. De hele sessie werd gezamenlijk gedaan, zodat alle deelnemers kennis met elkaar konden delen en ze een echt kijkje in de keuken kregen bij andere bedrijven. De deelnemers werden ook uitgedaagd door het 30 seconds spel met elkaar te spelen met technische begrippen - zo kwam de energie weer even terug in de sessie!

Hoe ga ik mee met technische vernieuwingen in mijn werk?

Frank, Anita, Steve, Brenda, Jan en Frank, onder leiding van Tanja, hebben gekeken naar technische vernieuwingen in het werk. Ze hebben dit thema benaderd vanuit de werkgever en de werknemer. Er werd gebrainstormd over wat je als werkgever- en als werknemer kunt doen om dit proces makkelijker te maken. De werkgever moet de technische vernieuwingen goed over kunnen brengen en de werkgever moet het goed over kunnen nemen. Zo zijn ze tot een lijst met aandachtspunten gekomen: het moet iets opleveren, werk moet veiliger worden en werknemers moeten betrokken worde nbij het proces. Ze gaan nu voorbeeld ideeën ophalen in de organisaties.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK