Terug naar site

Een energieke afsluiting van de 10de TechCrossOver!

De laatste dag van de TechCrossover, een spannend en mooi moment voor alle 27 deelnemers van deze 10de editie. Op vrijdagmiddag 4 december was het zover, de vijf teams presenteerden aan alle aanwezigen wat ze in het traject geleerd, ontdekt, gedaan en gemaakt hadden. Door de Coronamaatregelen waren de eindpresentaties geheel online en keken er ruim 60 aanwezigen mee vanachter hun computer. Lees hier per team wat ze de laatste dag deden en hoe hun presentatie ging.

TechCrossOver 10de editie

Dit najaar vond alweer de 10de editie van de TechCrossOver plaats. Monteurs, technicians, uitvoerders, teamleiders en projectleiders van negen verschillende technische bedrijven deden deze editie mee. Ze werkten in teams aan de volgende thema's:

 • Imago van de techniek voor jongeren verbeteren 
 • Gezond en fit aan het werk zijn en blijven (werd door 2 teams aan gewerkt)
 • Benutten van jouw talenten in je werk 
 • Jouw team nog beter laten samenwerken 
Hieronder lees je per team hun belangrijkste bevindingen:

Vanuit Amsterdam werden de presentaties voorgezeten, ingeleid en ondersteund door programmamanager Marlous.

Imago van de techniek voor jongeren verbeteren

Het team, dat bestaat uit Ismail (Alliander), Furkan (Eneco), Eduard (Enexis), Jeroen (Feenstra), Emre (VodafoneZiggo), Tom (VodafoneZiggo) & Chris (Waterbedrijf Groningen) heeft zich de afgelopen maanden verdiept in het imago dat werken in de techniek heeft voor de jongere generatie, voor leerlingen en studenten. Zij werkten aan een video die jonge potentiële vakmensen enthousiasmeert voor een baan in de techniek. Aan de hand van hun eigen ervaringen, ambities en liefde voor hun vak vertellen Ismail, Furkan, Eduard, Jeroen, Emre en Tom in de video waarom werken in de techniek een goede keus is.

Gezond en fit aan het werk zijn en blijven (monteursteam)

In samenwerking met teamcoach Maartje hebben de teamleden Frank (Alliander), Jan (Feenstra), Henk (Vitens), Michael (VodafoneZiggo) en Roelof (VodafoneZiggo) gewerkt aan de vraag: hoe kun je gezond en fit aan het werk zijn en blijven? In het traject hebben de mannen in dit team ieder een collega geïnterviewd, daarin leerden ze hun collega's beter kennen. Hun belangrijkste inzicht? Stel vragen aan je collega's en toon oprechte interesse in de ander. Bijvoorbeeld door door te vragen als iemand je vertelt hoe het met hem gaat.

De interviews werden samengevoegd in een mooie podcastaflevering vol persoonlijke verhalen over vitaliteit en tips voor bedrijven en vakmensen in Nederland. Naast de podcast ontwierp het team een sticker die werkt als geheugensteuntje om bewust te blijven van je eigen fitheid. De tip is: sta regelmatig stil bij hoe fit je je voelt. Hoe kun je jezelf fitter laten voelen?

Wil je de podcast luisteren? Dat kan door hier te klikken.

Wil je de sticker ontvangen? Mail dan naar itzel@projectcrossover.nl

Gezond en fit aan het werk zijn en blijven (teamleidersteam)

Han (Feenstra), Niels (Enexis), Ed (Reinis) & Henk (Eneco) presenteerden over hun belangrijkste inzichten over fit en gezond aan het werk zijn en blijven. Tijdens het traject interviewden ze verschillende collega's. Een opvallend bevinding was dat veel collega's onvoldoende op de hoogte zijn van alle maatregelen voor mentale en fysieke gezondheid die hun bedrijf organiseert. Daar liggen nog kansen voor bedrijven om informatie te geven op een manier die technische vakmensen bereikt, bijvoorbeeld met behulp van teamleiders.

Drie tips van Niels, Henk, Ed en Han voor gezondere collega's:

 1. Teamleiders meer betrekken in het informeren van vakmensen over vitaliteitsmaatregelen binnen het bedrijf 
 2. Het werk op een slimme manier organiseren zodat mensen minder stress en fysieke belasting ervaren (bijvoorbeeld door een werkfactor te introduceren zoals bij Eneco) 
 3. Maak iets vaker een ommetje, doe dit samen met een collega en praat over wat jullie een fit gevoel geeft. 
Dit team maakte samen met het monteursteam een podcast over gezond en fit werken. Daarin interviewen ze hun directe collega's over hun vitaliteit. Wil je de podcast luisteren? Dat kan door hier te klikken.

Benutten van jouw talenten op je werk

Bert Jan (Alliander), Aran (Eneco), Jeffrey (Eneco), Sjoerd (Vitens), Sander (VodafoneZiggo), Thijs (VodafoneZiggo) en Giverny (WML) hebben dit traject gewerkt aan de vraag hoe je talenten van vakmensen op het werk kunt ontwikkelen en behouden. Zij bedachten en ontwikkelden een boekje met tips voor begeleiders van vakmensen én voor vakmensen die begeleid worden. Belangrijke tips die zij voor begeleiders van (jonge) technici hebben zijn o.a.:

 • Ga niet meteen alleen aan het werk! Neem elke dag even de tijd om elkaar te leren kennen 
 • Vraag feedback aan je collega's over jouw begeleiding 
 • Durf nee te zeggen 
 • Schrijf belangrijke dingen op, je kunt niet alles onthouden 
 • Zie een nieuwe collega als toevoeging en niet als extra werk 

Jouw team nog beter laten samenwerken

Teamleiders en managers Ben (Eneco), Naomi (Eneco), Benji (Enexis), Maarten (Feenstra) & Ruben (Feenstra) hebben met elkaar intervisie gedaan over casussen uit hun eigen werkpraktijk. Om gezamenlijk te reflecteren op hun werk als teamleider en op situaties over samenwerking in hun eigen teams hebben ze gebruik gemaakt van een aantal modellen. Bijvoorbeeld van het concept "de communicatiemuur" en van het model over de vier veranderkamers. Van deze modellen maakten ze one-pagers die als basis zullen dienen voor toolboxen over samenwerken als team.

Benieuwd naar de one-pagers? Of wil je de toolboxen over samenwerken gratis uitproberen in jouw team? Ga naar de website over de toolboxes.

Proost op de afronding!

Na de presentaties kregen de deelnemers een klinkend, digitaal applaus. En onder het genot van een drankje en hapje, bij iedereen thuis bezorgd, werd er nog kort nagepraat, geproost en voor nu, afscheid van elkaar genomen. Met een trots en voldaan gevoel gingen we allemaal het weekend in. En de teams hebben de wens om, zodra de maatregelen niet meer nodig zijn, nog een keer fysiek af te spreken!

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK