Een dag technicus zijn; hoe is dat?

Met gezonde spanning in mijn buik zie ik de prachtige dennenbossen aan me voorbijvliegen op weg naar het mooie Apeldoorn: vandaag ga ik meemaken hoe het is om technicus te zijn. Als ik het Stationsplein van Apeldoorn oploop zie ik de bus al staan. Tijdens een leuk interview met Arno (Adelerhof, van Alliander) opperde hij hoe ik het zou vinden om een dag mee te lopen om erachter te komen hoe het werk van technici er nou echt aan toegaat. Nu, een aantal weken later, staat hij me op te wachten in zijn mooie Alliander bus en gaan we samen op stap. Wat me meteen opvalt zijn de vele elektronische apparaten waarmee Arno zich omringd heeft. Een navigatiesysteem, zijn mobiel, een laptop, en iPad en een pieper staan allemaal tot zijn beschikking en vragen allemaal hun aandacht met hun eigen unieke piepjes en geluiden. Toevallig tref ik Arno precies op een dag waarop er bij hen een nieuw systeem is ingevoerd, waarmee hij direct aan de slag moet. Best spannend als er dan ook nog eens een 23-jarige psychologe naast je zit die uit interesse continu over je schouder meekijkt. Ondanks het feit dat het allemaal nieuw en onbekend was had Arno het na wat trial & error echter al heel snel onder de knie!

Deze blog is van Marloes Schreuder Goedheijt over haar meeloopmiddag op 26 maart tijdens de storingendienst van technicus Arno Adelerhof van Alliander.

Al gauw kwam de eerste storing binnen. Het was een stukje rijden, maar dat gaf mij de mogelijkheid Arno eens goed te bevragen over zijn werk. Een half uur later was ik heel wat kennis rijker en was het tijd voor het oplossen van de storing. In een woongemeenschap voor visueel gehandicapten was een onderdruk in de gasdetector geconstateerd. Terwijl Arno wat gereedschap uit zijn bus aan het halen was, wachtte ik binnen in mijn grote stoere Alliander-jas die ik van Arno had gekregen. Nu waande ik mij echt even technicus, toen de manager van de gemeenschap mij mee wilde nemen naar het huis en mij vroeg hoe lang ik dacht nodig te hebben. Ik moest lachen en gaf aan dat ik hier niet de expert was, dat die buiten nog wat spullen aan het halen was.

De blokfluitleiding

Ik besefte me wel hoe leuk het is dat je als technicus bij zo’n grote verscheidenheid aan mensen over de vloer komt. Dat brengt nog eens diversiteit in je baan! De storing was binnen een kwartier verholpen en we konden dan ook snel weer terug de bus in. Aangezien er geen nieuwe storingen kwamen reden we langs bij een groep collega’s van Arno die ergens in een woonstraat aan de slag waren. Ze waren een “blokfluitleiding” aan het repareren, of beter gezegd, een leiding met gaatjes erin zoals wij leken dat zouden zeggen. De sfeer was erg gemoedelijk en ruimte voor een beetje lol was er zeker. Gedurende de hele dag werd me echter duidelijk dat veiligheid bij technici echt de hoofdrol speelt. In alles wat ze doen staat veiligheid voorop en ik moest tijdens klussen van Arno dan ook ten alle tijden een gasmeter bij me dragen.

Met technici in gesprek over de energietransitie

Ook nam Arno me mee naar het magazijn. Hier kunnen technici storingsmaterialen bestellen en ophalen. Tijd voor een bakkie koffie en een goed gesprek met manager Wim over de energietransitie. Het is onwijs interessant te horen wat hij hierover te zeggen heeft en het wordt me meteen duidelijk dat we vaker naar technici zouden moeten luisteren vanwege hun overduidelijke kennis en expertise op dit gebied. Wim liet ons daarnaast zijn magazijn zien en ik kwam erachter dat Arno zelfs een heel eigen machine heeft ontwikkeld. Een apparaat dat verstopte gasleidingen vacuüm zuigt, zodat alle viezigheid eruit getrokken wordt en het gas weer probleemloos kan stromen. Dit apparaat voorkomt dat de gehele leiding blootgelegd moet worden om hem vervolgens schoon te kunnen maken. Wat een uitvinding dus! Echt iets waar Arno super trots op mag zijn.

Arno: een echte technicus van de toekomst!

Wat mij deze dag sowieso is opgevallen is dat Arno eigenlijk over alle vaardigheden van een technicus van de toekomst lijkt te beschikken. Hij is ondernemend, is ontzettend klantvriendelijk (dit krijgt hij ook regelmatig terug), neemt initiatief, is begaan met zijn collega’s en helpt anderen waar hij ook maar kan. Zo is hij aangesloten op alarmpunt Apeldoorn waarmee je de ogen en oren van de politie, ambulance en brandweer bent. Ook helpt hij regelmatig vrijwillig Wim in het magazijn als hij even een rustig moment in zijn storingendienst heeft. Het is leuk om dit te zien aangezien we als CrossOver bezig zijn met het ontwikkelen van de Talentenscan, waarin de skills die steeds belangrijker worden voor een technicus van de toekomst worden gemeten. Het maakt me blij te zien dat Arno duidelijk goed voorbereid is op zijn werk van de toekomst!

Een unieke ervaring

Ik vond het ontzettend leuk om een halve dag met Arno mee te lopen en zo een kijkje te kunnen nemen in het leven van een technicus. Ik wil Arno daarom dan ook ontzettend bedanken voor zijn leuke aanbod en voor al zijn antwoorden op mijn oneindige aantal vragen. Ook willen we als CrossOver Alliander graag bedanken voor het zijn van onze trouwe partner en klant. We vinden het waanzinnig leuk om elke keer weer technici van Alliander in onze CrossOver trajecten te hebben en de meerdere dagen die we al bij Alliander hebben georganiseerd waren altijd een groot succes.

Ik kijk terug op een hele leuk dag en een unieke ervaring die ik niet snel zal vergeten!

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK