Terug naar site

Duurzaam inzetbaar tijdens Corona: Hoe blijf je mentaal fit?

Itzél Zuiker

Vrijdagmiddag 15 mei was het een mooie dag om na lunchtijd even stil te staan bij je eigen vitaliteit. Hoe duurzaam inzetbaar ben je eigenlijk? Met voornamelijk de deelnemers van de TechCrossOver die deze ochtend hadden gewerkt aan hun thema (Lees hier terugblik van de ochtend) en een aantal alumni ging de webinar van start. De aanwezigen deden actief mee tijdens de webinar, praatten in de chat en reageerden op de polls.

Deze webinar was een extra aanbod dat ontstond uit de behoefte van de huidige deelnemers van de TechCrossOver. Naast het thema waar ze in hun groep mee aan de slag gingen, wilden ze graag over andere onderwerpen kennis uitwisselen. We kozen ervoor het thema vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te behandelen. Duurzame inzetbaarheid is een relevant thema dat veel vakmensen interessant vinden, want hoe zorg je ervoor dat je tot je pensioen kan en wil werken?

Blik op de toekomst:

Jij verandert en je werk verandert

Duurzame inzetbaarheid is een relevant thema voor iedereen in Nederland maar extra belangrijk voor mensen die een fysiek beroep uitoefenen. Hoe zorg je ervoor dat als je ouder wordt en je lichaam verandert je toch zonder klachten en met plezier aan het werk kan blijven? En niet te vergeten, dat je ook na je pensioen nog fit genoeg bent om ervan te genieten? Maar liefst 94% van alle deelnemers aan de webinar vindt zichzelf al redelijk of zeer duurzaam inzetbaar. 6% zegt het niet zo goed te weten.

Duurzame inzetbaarheid kan je bekijken vanuit je fysieke gesteldheid (hoe blijf ik lichamelijk in staat om mijn werk te blijven doen? ) maar ook vanuit je kennis en kunde (hoe blijf ik bij met alle ontwikkelingen in de techniek?) en vanuit je mentale vitaliteit (hoe blijf ik ontspannen en gemotiveerd?). 50% van de aanwezigen ziet vooral op kennis en kunde een uitdaging voor de toekomst. Dat is niet zo gek want de techniek ontwikkelt in razend tempo.

“In de techniek sta je nooit stil” & “Als ik terugkijk dan blijft verandering doorgaan, op allerlei gebieden”

De grootste veranderingen van de afgelopen 10 - 20 jaar zien de aanwezigen in digitaal werken maar ook in nieuwe vaardigheden en nieuwe technieken

“We zijn van VR ketel naar HR ketel en nu naar warmtepomp gegaan”

Hoe blijf je mentaal fit in Coronatijd?

In de Coronatijd waarin een groot deel van de mensen thuis werkt en waar we ons zorgen maken om onze gezondheid en die van onze familie is mentale fitheid een aandachtspunt. We vroegen aan de aanwezigen van de webinar of ze in deze tijd meer of minder stress ervaren: 63% zegt meer stress te ervaren en 11% ervaart minder stress dan voorheen. Corona zorgt voor stress “doordat er thuis minder faciliteiten zijn dan op het werk”, of “hoe alles op de werkvloer geregeld moet worden met 1,5 meter”. Maar voor 26% maakt het geen verschil “sommige dingen gaan zelf efficiënter, zoals bijvoorbeeld meetings”.

Hoe je mentaal fit blijft?

Lees hier zeven tips van technische vakmensen aan technische vakmensen!

  1. Blijf sporten en bewegen “sporten geeft energie”
  2. Houd contact met collega’s “omgang met collega's geeft energie, samen resultaten bereiken ook”
  3. Humor “maak grappen met elkaar en blijf lachen”
  4. “Maak de probleem van een ander niet jouw probleem”
  5. “Probeer te relativeren. Wanneer je alleen negatief denkt krijg je het mentaal zwaarder”
  6. “Kijk naar wat je wél bereikt hebt op een dag en niet alleen aan de negatieve dingen blijven denken”
  7. “Geniet van de kleine dingen. Die zijn er genoeg”

Voor je mentale fitheid is het belangrijk om dingen te blijven doen waarvan je ontspant en waarvan je energie krijgt. Dat kunnen hobby’s zijn zoals wandelen of klussen maar dat kunnen zeker ook dingen in je werk zijn. Zoals een virtueel koffiemomentje met je collega’s of een ritje in je bus met je favoriete muziek op de radio. Tijdens de webinar deelden we ook een opdracht met de deelnemers. Het ging hierbij om energiegevers versus energienemers. Dit is voor iedereen verschillend en er is geen fout of goed. Sommige dingen die je doet geven je energie en andere activiteiten kosten energie. Ben je geen technische vakman of vakvrouw? Dan nog steeds kan je deze opdracht uitvoeren! Download met 1 druk op de knop de powerpoint en check de opdracht.

Klik hier voor de powerpoint van de Webinar. Wil je de gehele webinar terugkijken? Klik hieronder op de video! Deze webinar werd extra aangeboden aan deelnemers van de 9e editie van de TechCrossOver, bekijk hier wat de 20+ technici al in de ochtend hadden gedaan.

Houd voor meer initiatieven en inspiratie over duurzame inzetbaarheid en vitaliteit onze website (www.projectcrossover.nl/vitaliteit) in de gaten. Binnenkort starten we met meer projecten omtrent vitaliteit bij technische vakmensen in samenwerking met de WENB en Zilveren Kruis.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK