Angeline Kierkels over het belang van vitaliteitsbeleid, best practices en haar voorbeeldrol als algemeen directeur van Meerlanden

Angeline Kierkels, Algemeen directeur van Meerlanden, een afval- grondstoffen en energiebedrijf met publieke aandeelhouders in Noord- en Zuid-Holland, is zich bewust van de voorbeeldrol die zij heeft in de organisatie: “Wij hebben een voorbeeldfunctie, waarbij management de vitaliteit-interventie eerst zelf ervaart. Het gaat om duidelijk leiderschap.” Wij spraken met Angeline aan de hand van hun deelname aan het Vitaalste Vakbedrijf, een initiatief vanuit de WENB dat bedrijven inzichten biedt in hun vitaliteitsinspanningen en daaruit koplopers selecteert. 

Angeline Kierkels, algemeen directeur Meerlanden, “Je wilt dat mensen betrokken, gemotiveerd, en lekker in hun vel zitten, maar ook adaptief kunnen zijn aan veranderende omstandigheden.”

Vitaliteit bij Meerlanden wordt gezien als een heel breed begrip, onderstreept door hun interne meerjarenprogramma ‘Lekker in je werk’ wat een samenvoeging is van lekker in je vel en lekker aan het werk. Dit programma bestaat uit meerdere componenten op fysieke en mentale vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. “Je wilt dat mensen betrokken, gemotiveerd, en lekker in hun vel zitten, maar ook adaptief kunnen zijn aan veranderende omstandigheden,” zegt Angeline. Het programma is voor de gehele organisatie. “Het gaat niet alleen om de mensen in de operatie, dat zij na hun 67ste vitaal oud kunnen worden, maar ook om de kantoorpopulatie.”

Binnen Meerlanden wordt duurzame inzetbaarheid op een structurele manier behandeld en wordt het onderwerp in vier onderdelen gegoten. Deze onderdelen zijn Gezondheid en Vitaliteit, Motivatie en Betrokkenheid, Leren en Ontwikkelen, en In- en Ontspanning, conform een model ontwikkeld door TNO.  Bij Meerlanden wordt er elk kwartaal speciale aandacht gegeven aan één van de onderdelen. Dit zorgt voor continuïteit van het thema, een grotere bewustwording onder medewerkers en een mooie manier om al je vitaliteits- en ontwikkelings-inspanningen te structureren. “Je kunt ook zaken die je al eerder deed omtrent deze onderwerpen in de 4 blokken plaatsen. Je komt er gaandeweg achter dat je als bedrijf al best veel doet voor de vitaliteit en ontwikkeling van je medewerkers, maar het verder structureren geeft meer overzicht en inzicht,” zegt Angeline. “Ons vitaliteitsbeleid bestond eerst uit losse activiteiten, zoals compensatie voor sporten en periodieke medische onderzoeken.” Het is nu in een structuur gegoten, waardoor het voor de organisatie en medewerkers duidelijk is waar de focus op ligt nu en in de toekomst.

Deze structuur is op een doordachte manier opgezet. Meerlanden heeft eerder een nul-meting gedaan en gaan nu ook starten met een MTO. Daarnaast kijken ze naar verzuimcijfers, in- en uitstroom en gebruiken ze het 9-grid model. Al deze tools bieden inzicht in de staat van vitaliteit binnen het bedrijf en waar de knelpunten liggen. “Het is geen rechte weg, afhankelijk van de feedback moet je onderdelen versnellen of aanpassen,” onderschrijft Angeline. Hier is Angeline het meest trots op. “We besteden er non-stop aandacht aan. Ik ben trots op mensen die er bewust mee bezig zijn, mensen die grote stappen hebben gezet, bijvoorbeeld in hun gewicht door een veranderend eetpatroon of die zijn gestopt met roken, maar het is ook mooi om te zien dat mensen graag een opleiding willen doen en daarin willen investeren.”

De directie en hoger management ondergaat eerst zelf een vitaliteits interventie, om zo te kijken of het goed aansluit bij de wensen van het bedrijf. “Wij hebben zelf een voorbeeldfunctie. Je moet je inspannen en ook ontspannen, maar dan moet ik het zelf ook wel uitvoeren en aan de organisatie laten zien”, merkt Angeline op. Een groot deel van het management van Meerlanden is nu betrokken bij een traject met LifeGuard, een interventie die bestaat uit o.a. een meting van BMI en fysieke welgesteldheid, voeding, lekker in je werk zitten, individuele energie en team energie, en hoe het gaat met hoogspanning en ontspanning. Door dit traject eerst zelf te doorlopen geven ze een duidelijk signaal af naar de medewerkers dat vitaliteit belangrijk is. Angeline is zich erg bewust van deze voorbeeldrol. “Als ik zelf om 02.00 ‘s nachts een mail stuur denkt de rest van het bedrijf dat dat normaal is. We hebben ook vaak gesprekken binnen het MT, bijvoorbeeld over waar je wakker van ligt. Het is belangrijk actief het goede gesprek te blijven voeren over vitaliteit en signalen opvangen.”

Op ludieke wijze probeert Meerlanden ook de rest van de organisatie mee te krijgen. Het eerste onderdeel “Gezondheid en Vitaliteit” werd gelanceerd tijdens de corona-periode. Zoals bij veel andere bedrijven werd de Ommetjes-app actief gebruikt. Meerlanden heeft hier toen een goed doel aan gekoppeld, waarbij medewerkers met elk ommetje geld konden inzamelen voor dit goede doel. “Daarnaast hebben we ook naar werkdruk gekeken. Deze was redelijk hoog in de uitvoering, dus zijn we in gesprek gegaan wat we daaraan kunnen doen. You have to slow down to speed up. Als je alleen in de speed up zit krijg je oververhitting,” zegt Angeline.

Ze zijn nu bij het tweede blok beland, Leren & Ontwikkelen. Dit bestaat uit online cursussen. Er wordt actief gekeken naar de mensen in de uitvoering en welke opleiding zij willen doen, zoals een MBO-opleiding, GoodHabitz of het 9-grid model. Angeline is voorstander van bewust kijken of je nog op de juiste plek zit. “Je kan bijvoorbeeld ook op een andere plek in de organisatie stage lopen. Het is belangrijk dat mensen voor zichzelf kijken of ze verticaal of horizontaal willen doorgroeien. Dat is ook vitaal blijven: op de onjuiste plek zitten kan ook stress met zich meenemen.” 

Voor Angeline is en blijft vitaliteit een ontzettend belangrijk onderwerp: 

“Uiteindelijk als je lekker in je vel zit en lekker in je werk, dan vind je het leuker en  ben je zelf ook energieker. Vitaliteit is cruciaal tijdens je werkzame leven, maar helpt ook om gezond en fit oud te worden. Dat is even belangrijk!” 

Wil je graag meer kennis opdoen over het opstellen van een vitaliteitsbeleid, het implementeren van maatregelen of andere best practices? Meld je dan aan voor de kennisdeling-webinar op 7 oktober!

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK